Az ellenzék azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.

Hirdetés

A kezdeményező 47 ellenzéki országgyűlési képviselőből többen nem vettek részt az ülésnapon: a DK-sok közül ketten – Gyurcsány Ferenc, Sebián-Petrovszki László -, a Párbeszédből hárman – Tordai Bence, Jámbor András, Mellár Tamás -, az MSZP-ből Gurmai Zita, a jobbikosok közül pedig Sas Zoltán maradt távol.

Ugyanakkor többen voltak olyanok is, akik nem írták alá a kezdeményezést, de ott voltak a rendkívüli ülésen.

Ellenzéki képviselők napirend előtti felszólalásaival zárult a parlament hétfői rendkívüli ülése, ugyanis nem tartózkodott elegendő képviselő az ülésteremben ahhoz, hogy elfogadják a napirendet.

Korábban írtuk

Arató Gergely (DK) közölte, a Fideszre nem számíthat az ország, a Fidesz ígéretével ellentétben nem védi meg az embereket.

Szerinte amikor az országot egyszerre sújtja a gazdasági, szociális és a klímakatasztrófa, akkor cserbenhagyás, árulás, felelőtlenség, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el a rendkívüli parlamenti ülésre.

Közölte, az országnak szüksége lenne a vezetőire, mert miközben ők nyaralnak, a magyar polgárok nagy része rettegve várja az őszt, „a brutális rezsiszámlákat, az újabb áremeléseket, az elszabaduló forintárfolyamot, rémülten nézi a megszorításokat és adóemeléseket”.

Mire készül Gyurcsány?

Arató szerint a családok rettegnek, hogy ússzák meg a telet, a nyugdíjasok azon gondolkodnak, hogy egyenek, fűtsenek vagy gyógyszert vegyenek-e inkább. Eközben egy képviselő bekiabált: „De legalább a könnygázt ingyen adtátok”.

„Ezért mondja a Demokratikus Koalíció, hogy »készülünk«” – utalt Gyurcsány Facebook-bejegyzéseire Arató.

Az országnak nincs felelős kormánya, de van felelős ellenzéke – hangoztatta, jelezve, készülnek arra, hogy „a Fidesz erkölcsi, politikai, gazdasági csődje után a DK-ra számíthassanak” az emberek.

Szólt arról is, hogy a DK határozati javaslatban kezdeményezte a rezsiszabályok visszavonását és helyette egy fenntartható rezsicsökkentés kialakítását.

Napirend

A napirendi javaslatról először kézfelemeléssel döntöttek a képviselők. Az elnöklő Latorcai János megállapította, hogy a jelenlévők többsége támogatja a napirendet, de szemmel látható, hogy a parlament nem határozatképes.

Az alelnök közölte, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) levélben kezdeményezte a szavazás géppel történő megismétlését.

A szavazógéppel történt szavazáson 47-en szavaztak igennel, egy tartózkodás volt.

Latorcai János azt mondta, a parlament nem határozatképes és ezen a napon nem is lát lehetőséget a határozatképesség helyreállítására. Elfogadott napirend hiányában a napirendi javaslat egyetlen pontja sem tárgyalható és nem tartható meg a napirend utáni felszólalás sem – tette hozzá.

Az alelnök elmondta, az Országgyűlés következő ülésének időpontjáról a képviselők írásban kapnak tájékoztatást.