Arató Gergelyt (DK) felszólalása előtt Kövér László házelnök „barátságosan” figyelmeztette, mert pártjának korábbi felszólalói átlépték a házszabály kereteit. Hozzátette: ha a képviselő olyan megfogalmazásokat használ, amelyek sértik az Országgyűlés tekintélyét, akkor szankcionálni fogja.

Hirdetés

Arató Gergely megköszönve a figyelmeztetést azt mondta, élni szeretne a képviselői szólásszabadság házszabályban rögzített jogával, a figyelmeztetést nem veszi figyelembe. Felszólalásában arról beszélt, hogy a nehéz gazdasági helyzetben Orbán Viktor kormányának a globális, környezetszennyező, nemzetközi nagyvállalatok érdeke a fontos. Emlékeztetett arra, hogy a globális minimumadóról megegyezett a világ minden jelentős országa, az Európai Unió, de Orbán Viktor kormánya megvétózta a bevezetését.

Az ellenzéki képviselő egyetértett azzal a kormányzati érveléssel, hogy ne legyen adóemelés, ne nőjenek az emberek terhei, de szerinte a magyar kormány pontosan ezt csinálja az extraprofit-különadóval, amit az emberekre hárítanak át a cégek. Szerinte a magyar kormány a 700 millió euró feletti árbevételű cégek versenyképességét akarja megvédeni, közben a magyar kis- és közepes vállalkozások versenyképességére nem figyel oda. Álljanak a magyar emberek pártjára és ne a nagyvállalatokéra! – szólított fel.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, ez a kormány volt az, amely a multicégeket bevonta a közteherviselésbe és vetette ki az extraprofit-különadót.

Korábban írtuk

Úgy értékelte, a DK is rácsatlakozott a globális minimumadóról szóló nemzetközi kampányra. Az adó bevezetésével jogköröket adnának ki a nemzeti kormány kezéből, de az adó bevezetése azt is jelenti, hogy továbbra is mániájuk az adóemelés – közölte, jelezve, hogy tartósan és hosszú távon megdupláznák a Magyarországon tevékenykedő vállalatok adóterheit. Szerinte a DK megint külföldi elvárásokhoz igazítja a politikáját.

Közölte, háborús válság idején nem adóemelésre, hanem beruházásösztönzésre és további adócsökkentésre van szükség.

Az államtitkár összehasonlította a szocialista és a mostani kormány válságkezelését, majd azt a következtetést vonta le, hogy ha válság van mind az európai, mind a magyar baloldal a családokra pakolja a terheket, ezt csinálnák most is.

Nem fogjuk engedni, hogy visszatérjen a kudarcos múlt – hangoztatta.