Kandó Kálmán szellemi örökségét hirdető villamos mozdonyt indított útjára, majd a Fiumei úti Sírkertben Kandó Kálmán sírjának megkoszorúzásával emlékezett meg a hazai villamos vontatás úttörőjéről, a Kandó mozdony megalkotójáról a MÁV Csoport.

Az ünnepségen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről részt vett Hegmanné Nemes Sára és Dr. Fónagy János államtitkár; Dr. Spaller Endre országgyűlési képviselő, Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kandó örökösei: Kandó Judit és Kandó György.

A 80 éve elhunyt Kandó Kálmán nemzetközileg elismert feltaláló, elektrotechnikus volt. A villamos vasúti vontatás történetének váltakozó áramú fejezete örökre elválaszthatatlan emlékétől és munkásságától. Az általa megálmodott első hazai gyártású villamos vontató járműnek, a Kandó-mozdonynak hatósági – akkori kifejezéssel élve műtanrendőri – próbáját, melyre 1932. augusztus 17-én került sor, sajnos már nem érhette meg, mivel 1931. január 13-án elhunyt. Tiszteletére koszorúval feldíszítve indult el első hivatalos útjára egykoron a mozdony.

Kandó életműve felbecsülhetetlen, nevéhez fűződik az észak-olaszországi nagy forgalmú vasútvonalak villamosítása, a gőzmozdonyokat minden vonatkozásban helyettesítő, sőt azokat felülmúló villamos mozdony megalkotása. Mindezen túlmenően Európában, főként Itáliában, majd hazánkban is gyárak, sőt iparágak jöttek létre a mérnök-zseni találmányai alapján. Legnagyobb sikerének alapja az volt, hogy rájött: a nagyvasutak villamosítása csak akkor lehet igazán gazdaságos, ha azok közvetlenül kapcsolódhatnak a szabványos periódusú, azaz 50 Hz-es országos villamosenergia-rendszerhez. A tézis bizonyításaként megalkotta és szabadalmaztatta a szinkron-fázisváltót.

A MÁV Csoport látványos ünnepséggel emlékezett meg a Kandó mozdony első hivatalos útjáról, tisztelegve a zseniális mérnök emléke előtt. A 2011. augusztus 17-i ünnepségen (épp úgy, mint 79 évvel ezelőtt) felkoszorúzva gördült be a 001-es sorozatszámú, TRAXX villanymozdony, amelynek grafikája mától mindenki számára felhívja a figyelmet Kandó zsenialitására, amellyel nagyban hozzájárult a fenntartható, környezetkímélő vasúti közlekedés széles körű elterjedéséhez. A fólia dekorációval ellátott TRAXX mozdony a nagy magyar életművének kétnyelvű üzenetét határainkon túlra is eljuttatja majd.

Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Fónagy János államtitkár, Dr. Spaller Endre országgyűlési képviselő és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Dr. Fónagy János beszédében hangsúlyozta: „A Kormány több alkalommal nyilvánvalóvá tette, hogy a fenntartható mobilitás zálogát jelentő, kötöttpályás közlekedésben rejlő gazdaságfejlesztési lehetőségek és társadalomszervező erő miatt fontosnak tartja a magyar vasút ügyét. Ezért a jövőben megkezdjük a közösségi közlekedés nagyarányú átalakítását és korszerűsítését, mindvégig a meglévő értékek megőrzése és gyarapítása mellett. „

Dr. Spaller Endre így fogalmazott: „Lesz-e megint terepe korunk Kandó Kálmánjainak? Néhány éve még biztosan azt mondtuk volna, hogy nem. Ma már sokan álmodozunk vasút fejlesztő tervekről. Idén sok minden történik, ami évtizedekre megváltoztatja a vasút struktúráját. Én ehhez kérek támogatást mindenkitől, és remélem, hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a vasútról mindenki a Kandó örökséghez méltóan gondolkodjon.”

Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében a szellemóriás szerepét méltatva elmondta: „Kandó Kálmán nem csupán mozdonyokat, villamos motorokat tervezett, hanem felelősen gondolkodott a hazai vasút jövőjéről és mindent megtett, hogy az, az európai vérkeringésbe integrálva fejlődjön. Nekünk is ezt az utat kell járnunk. Elodázhatatlan az évtizedeken át kivéreztetett hazai vasút fejlesztése, korszerűsítése, és – éppúgy, mint ahogy azt, a hajdani szellemóriás szorgalmazta – az európai rendszerekhez, útvonalakhoz kapcsolódás biztosítása. Újra vonzóvá és sokak által használt közlekedési móddá kell válnia a vasúti közlekedésnek, ez nem képzelhető el a gördülő állomány, a pályahálózat, és az ingatlanvagyon korszerűsítése, fejlesztése nélkül, amely a következő évtizedeket meghatározó stratégiánk alappillére” – tette hozzá Szarvas Ferenc.”

A beszédeket követően Dr. Osztie Zoltán esperes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnöke megáldotta a mozdonyt, majd a mozdonyon elhelyezett koszorút az emlékező menet átvitte a Fiumei úti Sírkertbe, ahol – fejet hajtva a magyar történelem nagy alakja előtt – elhelyezték azt, Kandó sírjánál. A temetőben Kandó Judit, Kandó Kálmán legközelebbi élő rokona és Dr. Márkus Imre, a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezérigazgatója idézte fel a páratlan lángelme életútját.

Kandó Kálmán 80 esztendeje nincs közöttünk, de emlékét és örökségét – amely a hatékony villamos vontatást teremtette meg – tisztelettel őrzik a MÁV Csoport munkatársai.