A soros magyar EU-elnökség egyik legnagyobb kulturális rendezvényeként megvalósult tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség – emlékeztet a Szépművészeti Múzeum által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Pénteken este két Csehov-egyfelvonásost láthatnak az érdeklődők a tavon felállított színpadon: Funk Iván rendezésében a Leánykérés és a Medve című darabok kerülnek színre.

Roma tradíció és modernitás a divat világában címmel szombaton este hét órától a Romani Design divatbemutatójának ad otthont a vízi színpad. Ez a rendezvény előhírnöke a szeptember végén a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában megrendezendő Romani Design 2011-es nagy őszi/téli divatbemutatójának.

Vasárnap a lengyel Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) társulat fény-performansza zárja a kiállítást. A Lengyel Intézet és a budapesti lengyel nagykövetség által szervezett, este fél kilenckor kezdődő előadás a Millenniumi hídfő és a Vajdahunyadvár közötti szakaszon lesz látható.

A „színházi viselkedéssel” és vizuális narrációval foglalkozó kultikus társulat a performance, a színház és a film műfajaiból építkezik, legfontosabb művészeti eszközei a mozgás és a tér. A rendhagyó helyszíneken, mindig más közegben, gyárépületekben, köztereken megrendezett színházi akciók folyamatosan új formákat keresve definiálják újra színház és város viszonyát – szól az Akademia Ruchuról a múzeum közleménye.

Tájékoztatásuk szerint a kiállítás május 25-i megnyitása óta több százezren látták a tavon felállított alkotásokat, tízezrek ragadtak evezőlapátot, hogy közelebbről is megcsodálják a körbecsónakázható szobrokat, és több ezren tapsoltak a vízi színpadon látható zenés produkcióknak.

A nemzetközi kiállítás nemcsak hazánkban nagy siker, hanem a határokon túl is Magyarországra irányította a figyelmet: többek közt a Berliner Zeitung, a Gazeta Wyborcza, a Polityka, a Neue Zürcher Zeitung, a Franfurter Rundschau és az Euronews pozitív kritikáinak köszönhetően. A világhálóra ezrével kerültek fel a világ minden pontjáról ide látogató külföldi vendégek által készített fotók és filmek – vont mérleget a Szépművészeti Múzeum.

A kiállításon látható külföldi alkotások közül Günter Uecker víz-vitorla szobra a német művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően a Szépművészeti gyűjteményébe került, és a múzeum tárgyalásokat folytat, hogy Jaume Plensa Lélek XII című alkotása is a magyar fővárosban maradjon.

A víziszobrok közül további művek is végleges gazdára találtak: Kelemen Zénó alkotása a CIG Pannónia Biztosító székházának kertjébe, Kicsiny Balázs összehegesztett autói a HVG székházának parkjába, Németh Ilona úszó kertjei a Millenáris Parkba, Jiri David és Kristóf Kintera munkái az Esterházy Magánalapítvány Kortárs Gyűjteményébe kerülnek – közölte a múzeum.

A kiállításon szereplő szobrok a www.artonlake.hu honlapon is megtekinthetők.

(MTI)