Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta. Ezért az ÁSZ 2019 januárjában a törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést tett. Az ÁSZ hangsúlyozza: amennyiben egy döntő mértékben közpénzekből működő párt megsérti a közpénzek felhasználására és elszámolására vonatkozó előírásokat, akkor a gazdálkodása nem átlátható az adófizető állampolgárok, valamint a saját párttagsága felé sem – írja honlapján a számvevőszék.

Hozzáteszik: a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése keretében 2019. január 16-án hozták nyilvánosságra a Momentum Mozgalom ellenőrzéséről készült jelentésüket.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum Mozgalom nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli, a kampány- és a párttörvény tekintetében.

Hirdetés

Az ÁSZ videót is közzétett a Momentum ellenőrzéséről:

Mint írják, a Momentum Mozgalom a 2018-as országgyűlési választási kampányára összesen mintegy 500 millió forint állami támogatás igényelt és kapott. Mivel a párt ennek törvényes felhasználását nem igazolta, az ÁSZ az ellenőrzés során feltárt tényeket, körülményeket törvényi felhatalmazás alapján továbbította a hatáskörrel rendelkező hatóságnak (ügyészség) a szükséges eljárások lefolytatása, a múltban elkövetett szabálytalanságok miatt az intézkedések megtétele érdekében.

Leszögezik: a Momentum Mozgalom a törvényben előírt határidőben, illetve azt követően sem bocsátott az Állami Számvevőszék rendelkezésére semmilyen a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot; szerződést, számlát, bizonylatot.

Felhívják a figyelmet a figyelmet, hogy az ÁSZ nem nyomozóhatóság, és egy hatósági jelzést követően az ügy gazdája minden esetben az érintett hatóság. Ebből következően a további nyomozati cselekményekkel, eljárási körülményekkel kapcsolatban az ÁSZ nem adhat információt.

Mivel a Momentum Mozgalom nem igazolta a törvényes gazdálkodásnak való megfelelést, ezért az ÁSZ 2019. január 16-án – a feljelentés mellett – kezdeményezte a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a Momentum elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia az ÁSZ felé azt, hogy a pártnál – a jövőre vonatkozóan – megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás feltételeit, a költségvetési támogatásból, illetve az egyéb támogatóktól, párttagoktól származó pénzügyi források felhasználásának és elszámolásának törvényes feltételeit.

A Momentum Mozgalom elnöke 2019 februárjában megküldte az Állami Számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat. Ezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a pártnál a jövőre vonatkozóan megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit, így az ÁSZ 2019. február 28-án közölte: a Momentum Mozgalom hozzájuthat a felfüggesztett állami támogatásához.

Mint írják, az ÁSZ már ekkor is hangsúlyozta, hogy a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonására vonatkozó intézkedés semmilyen módon nem befolyásolja a számvevőszék január 16-án lezárt ellenőrzésének tényszerű megállapításait, továbbá a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonása semmilyen formában nem érintette az ÁSZ feljelentése alapján megindított hatósági eljárást, illetve annak indokoltságát.

Az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményben mindehhez hozzáteszik: alapvető jogállami érdek és a közpénzeket érintő korrupció elleni védettség érdeke, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az Állami Számvevőszék a törvényi előírások szerint ellenőrzi, hogy a pártok betartják-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényeket.

Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint ellenőriz.