Az Állami Számvevőszék közleménye:

Fotók: MTI, szerk.: demokrata.hu

A DK és a Jobbik tartsák be a törvényeket! – az Állami Számvevőszék azt javasolja Arató Gergelynek, a Demokratikus Koalíció képviselőjének, illetve Jakab Péternek, a Jobbik képviselőjének, hogy a folyamatos vádaskodás, valamint a közvélemény szándékos félrevezetése helyett dolgozzanak azon, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártjuk betartsa a törvényeket.

Az ÁSZ mindenekelőtt leszögezi: az Állami Számvevőszék elnöke nem kérte országgyűlési képviselők „megbüntetését”, az erről szóló híresztelés hazugság. Domokos László a 2019. február 10-én – tehát vasárnap, hivatali időn kívül – az ÁSZ székházánál megtartott demonstráción történtek kivizsgálását kérte levélben az Országgyűlés elnökétől.

Az ÁSZ álláspontja szerint ugyanis az Állami Számvevőszék függetlenségét súlyosan sértő – nem a képviselői tájékozódás érdekében megszervezett – pártpolitikai akcióban résztvevő képviselők visszaéltek a törvényben biztosított jogaikkal, képviselői igazolványukat nem a képviselői megbízatásuk ellátása érdekében, nem a rendeltetésének megfelelően használták. A jogállami rendet veszélyeztető jelenségsorozatról Domokos László elnök 2019. február 18-án levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. Az ügyet 2019. március 26-i ülésén az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága is tárgyalta.

Az Állami Számvevőszék határozottan visszautasítja az Igazságügyi bizottság mai ülésén a Demokratikus Koalíció képviselője Arató Gergely, és a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője Jakab Péter által megfogalmazott vádaskodásokat, illetve alaptalan rágalmakat. Arató Gergely és Jakab Péter bizottsági ülésen történt kirohanása, illetve a sajtótájékoztatóikon tett vádaskodásaik, hazugságokat tartalmazó nyilatkozataik azért is rendkívül álságosak, mert a Demokratikus Koalíció és a Jobbik Magyarországért Mozgalom gazdálkodását évek óta folyamatosan törvénysértések jellemzik.

A DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Az ÁSZ azt is feltárta, hogy a DK 2015-2016-ban működéséhez a jogszabályt megsértve tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A kampány során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette, illetve ismételten tiltott támogatást fogadott el.

A Jobbik gazdálkodása, a közpénzekkel való elszámolása 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a Jobbik beszámolói egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017-ben, majd a 2018-as országgyűlési kampány során is tiltott támogatást fogadott el, megsértve a vonatkozó jogszabályt.

Mindez azt jelenti, hogy a DK és a Jobbik a fenti években az adófizetők, valamint a saját támogatóik, tagságuk felé sem számoltak el szabályszerűen.

Az ÁSZ a párttörvény előírásaira hivatkozva leszögezi: alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az egyes pártok gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért és azok törvényekben rögzített jogkövetkezményeiért az érintett pártoknak kell vállalniuk a felelősséget. 

A jogállami normákkal és az európai értékkel teljes mértékben ellentétes, hogy az érintett pártok és képviselőik a felelősségvállalás helyett az Állami Számvevőszék függetlenségét támadják, és pártpolitikai nyomásgyakorlással próbálják befolyásolni a független közpénzügyi ellenőrzést.