Fotó: MTI/Katona Tibor
Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház egyházelnöke, Szita Károly polgármester, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bíró Norbert, a Somogy vármegyei közgyűlés elnöke és Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke (b-j) átadja a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió pszichiátriai betegeknek kialakított nappali ellátóintézményét Kaposváron 2023. március 29-én
Hirdetés

Soltész Miklós közölte, az egyházak 13 évvel ezelőtt a feladatok mintegy 15 százalékát végezték el szociális és gyermekvédelmi területen, ma ez az arány mintegy 30 százalék. Az egyházak sokféle tevékenységet végeznek, hatalmas feladatokat vállalnak át, ezért fontos, hogy ehhez állami és önkormányzati segítséget kapjanak – tette hozzá.

Rámutatott, a feladatellátásban a baptista egyháznak és azon belül a Baptista Tevékeny Szeretet Missziónak is jelentős a szerepe. Utóbbi olyan emberekkel foglalkozik, akik a társadalom talán legelesettebb tagjai, a pszichiátriai betegek.

„A mentálisan sérültek sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint adott esetben más fogyatékossággal élők, bármilyen nehéz is ezt kimondani” – jelentette ki. Soltész Miklós szólt a Baptista Szeretetszolgálatnak az orosz-ukrán háború miatt Magyarországra menekültek érdekében folytatott tevékenységéről is.

A szeretetszolgálat Magyarországon, a magyar-ukrán határon és Ukrajnában is élelemmel, szállással, jó szóval és szeretettel segíti a bajba jutottakat – mondta. Hozzátette: „hiába fenyegetett minket vagy az ukránokat az ukrán politika, hogy a magyarok nem szeretik az ukránokat, és nem akarunk segíteni, a Magyarországra menekültek azzal szembesültek: szeretettel és gondoskodással fordultak feléjük a magyar emberek, az egyházak szeretetszolgálatai”.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a somogyi vármegyeszékhely a megyei jogú városok sorában élen jár a kötelezően és önként vállalt nappali ellátások tekintetében.

A városban idősklubok, szenvedélybetegeket gondozó, fogyatékosokkal foglalkozó intézmény, hajléktalanoknak fenntartott nappali melegedő működik, és a most átadott Új Esély Központban a kaposvári és a környéken lakó pszichiátriai betegek is lehetőséget kaptak, hogy „jó kezek között legyenek” – mondta.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke azt mondta: nem biztos, hogy kívülről, azonnal és rögtön látszik, kinek van szüksége segítségre, „de Isten esélyt kínál mindenkinek”. „Ennek a szolgálatnak az a küldetése, hogy Isten szeretetét és egy új esélyt biztosítson mindazoknak, akik itt élnek, akár érzik, akár közben felfedezik ennek a szükségét” – mondta.

Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke felidézte, hogy a szervezet mintegy két évtizede kezdte meg a közösségi ellátást nappali ellátással, házi segítségnyújtással, jelzőrendszeres házi segítségnyújtással, szociális étkeztetéssel.

„Ma 15 ezer emberre vagyunk hatással, 200 településen működünk, ezer embernek adunk munkát és kenyeret” – fűzte hozzá.

A misszió elnöke az Új Esély Központokról azt mondta: azután döntöttek a megnyitásukról, hogy a Debreceni Egyetemmel közös kutatásuk eredménye alapján Magyarországon a koronavírus-járvány idején jelentősen nőtt az alkoholfogyasztás, a családon belüli erőszak, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek könnyebben veszítették el a munkahelyüket.

A szenvedélybetegségek egymillió embert érintenek Magyarországon, e betegségek együtt járnak pszichiátriai problémákkal is, „eldöntöttük, hogy minden régióban intézményt hozunk létre” 5-7 telephellyel, melyek száma a kaposvárival együtt országosan meghaladta a harmincat – jegyezte meg.

Mile Ferenc kitért arra is, hogy 2019-ben mintegy 1500-an, 2020-ban több mint 1700-an lettek öngyilkosok Magyarországon. Reményét fejezte ki, hogy ez a szám – a misszió munkájának is köszönhetően – minden évben megfeleződik.

Szente Norbert, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió dél-dunántúli vezetője beszámolt arról, hogy a kaposvári Fő utcán bérbe vett mintegy 460 négyzetméteres ingatlanban 10 millió forintból alakították ki intézményüket száz, nem súlyos mentális betegségben szenvedő ember ellátására.

Az Új Esély Központban többfunkciós helyiség, közösségi tér, vizesblokk, étkező, pihenőszoba és „háztartáspótló tevékenység” elvégzéséhez szükséges mosó- és szárítógép is van – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a kaposvári a negyedik hasonló intézményük a régióban. Ezekre a misszió eddig mintegy negyedmilliárd forintot költött, és még idén újabb központ nyitását tervezi Marcaliban és Nagyatádon is, így a régióban eléri a 700-at a gondozottjaik száma, és 50 új munkahelyet teremtenek.

Korábban írtuk