Az európai uniós támogatással megvalósuló Margit híd felújításához kapcsolódóan elkészült a felső rakparti észak-dél irányú kerékpáros közlekedést biztonságosan lehetővé tevő, a budai parti pilléren átvezetett kerékpáros alagút. A megépített alagút kétirányú kerékpáros forgalom lebonyolítására alkalmas.

(MTI Fotó: Marjai János)

A mintegy 33 méter hosszú alagút szervesen illeszkedik a híd műemléki környezetébe, a hídfő áttörése úgy valósult meg, hogy az nem változtatta meg a Margit híd és a hídfő megszokott látványát, a híd műemléki képét. Az oldalfalon elhelyezett Zsolnay-burkolat szintén illeszkedik a híd többi impozáns díszítőeleméhez.

Az alagút megépítésével az arra közlekedő kerékpárosok a sűrű közúti forgalomba való becsatlakozás vagy a korábbi, gyalogosaluljárón keresztül vezető szerencsétlen megoldás helyett közvetlenül tudnak a budai rakparton a Margit híd egyik oldaláról a másikra átjutni.

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ továbbra is kiemelt figyelmet fordít Budapest kerékpáros közlekedési rendszerének fejlesztésére, melynek keretében idén számos helyszínen kerékpárutakat valósítunk meg, illetve megkezdjük a BuBi kiépítését is. A Margit hídon az északi járdán a kétirányú kerékpárút átadására is rövidesen sor kerül, a hídon zajló munkák befejeztével.