Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (k), Keszegh Béla, Révkomárom polgármestere (b) és Majer Péter iskolaigazgató (j) a nemzeti színû szalag átvágásával átadja a magyar kormány 420 millió forintos támogatásával megújult Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvû Alapiskola épületét Révkomáromban 2021. október 21-én.

A nemzetpolitikai államtitkár a beszédében a magyar intézményrendszer erősítésének fontosságára, annak megtartó erejére mutatott rá.

Hirdetés

„Nagyon fontos, hogy folyamatosan erősítsük és bővítsük a magyar intézményrendszert annak érdekében, hogy a magyar gyermekeket meg tudjuk tartani a magyar intézményrendszerben” – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Elmondta: felmérések szerint a vegyesházasságban született gyermekek 70-80 százaléka a többségi nemzethez ragaszkodik, illetve a nem magyar nyelvű óvodába vagy iskolába járó gyerekek jelentős része a későbbiekben nem a magyar identitást választja. Rámutatott: bár nem az iskola külleme határozza majd meg, hogy az ott tanuló gyermek milyen felnőtt lesz, de a XXI. században ez is elvárás, és szerepet játszhat az iskolaválasztásban is.

„A gyerekek tanítása, nevelése soha nem lehet kísérlet tárgya, mert egy gyermek csak egyszer jár általános iskolába, és ha ezt az oktatást elrontják, akkor azt már sohasem lehet bepótolni, s ezért is fontos az, hogy mit tudunk számukra biztosítani” – szögezte le Potápi Árpád János.

Korábban írtuk

Az egyedi támogatásból teljes mértékben felújított Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát, amely a jövőben részben sportiskolaként szeretne működni, rekordidő – három hónap – alatt sikerült újjáteremteni. Az iskolát – amely a régió központjának számító Révkomárom egyik legjelentősebb oktatási intézménye – több mint ötszáz gyermek látogatja, megújítását mintegy 420 millió forinttal támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

A nemzetpolitikai államtitkár az ünnepséget követően átadta a Nemzetpolitikai Államtitkárság által a járás 44 iskolája tanulóinak biztosított sportszercsomagokat is, amelyekkel a magyar iskolás gyerekek egészséges testnevelési szokásainak kifejlődéséhez szeretnének hozzájárulni.