Hirdetés

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt mondta: az egészségügy fejlesztését a kormányzat átfogó módon végzi. A jogállási törvénnyel a működést, a gazdálkodást és a finanszírozást igyekeztek új egységben megszervezni, a megfelelő működés biztosításával pedig olyan szakmai struktúra létrehozását kezdeményezték, amely a század igényeinek és a magyar tradícióknak is megfelel.

Hozzátette, ezt a programot az oktatás átszervezése nélkül nem lehet megoldani, hiszen napjainkban a korszerű egészségügyi igények szabják meg az orvosok és más egészségügyi szakemberek képzésének tartalmát.

Kásler Miklós azt mondta, a szervezeti keretek meghatározásával, a felsőoktatási intézmények átalakításával, az infrastrukturális feltételek javításával a kormányzat igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy a magyar egészségügy megtarthassa tradícióját: a rendkívül igényes betegellátást.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: a felsőoktatási fokozatváltással augusztustól az egyetemek versenyképesebbé válnak, szabadabban működhetnek, több pénzből gazdálkodhatnak és egyre több külföldi hallgatót fogadhatnak. Valamennyi modellváltó egyetem alapítványi bejegyzése megtörtént szerdán, így szeptemberben a hallgatók csaknem 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal kezdi meg tanulmányait ilyen intézményben – tette hozzá.

Korábban írtuk

Magyarország célul tűzte ki, hogy regionális tudásközponttá váljon, e tekintetben pedig „jó úton járunk” – fogalmazott, kitérve arra, hogy idén tíz magyar egyetem is felkerült a Global Ranking of Academic Subjects rangsorára, és a klinikai orvostudományok területén a PTE is előkelő helyet vívott ki magának.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a magyar fiatalok egyre versenyképesebb, korszerűbb képzésekben részesülhetnek, egyúttal külföldi hallgatók számára is vonzó képzéseket nyújtanak a magyar intézmények – mondta a miniszter.

A magyar egyetemeken tanuló külföldi hallgatók száma már a tavaly zárult tanévben is megközelítette a 2023-ra előirányzott negyvenezret, a pécsi egyetemen pedig az öt évvel ezelőtti kétezer helyett ma már ötezer külföldi hallgató vesz részt az oktatásban – ismertette.

Hangsúlyozta: a magyar felsőoktatásnak és a tudományos életnek is köszönhető, hogy Magyarország nemcsak átvészelte a világjárványt, de világviszonylatban is gyorsan, gazdaságilag megerősödve jött ki belőle.

Palkovics László közölte: 2020 őszétől eddig 8700 orvos- és egészségtudományi, valamint egyéb képzésben részt vevő hallgató látott el veszélyhelyzeti feladatokat úgy, hogy közben a tanulmányi kötelezettségének is eleget tett.

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta, a Modern városok program keretében összesen több mint 30 milliárd forintos fejlesztést hajthat végre az intézmény, a projektek között jelentős részt képviselnek az egészségügyi képzéseket szolgáló fejlesztések. A mostani beruházásra utalva azt mondta: a fejlesztések magasabb minőségű képzéseket tesznek lehetővé és hozzájárulnak a egészségtudományi kar további bővüléséhez.

Hoppál Péter (Fidesz), Pécs országgyűlési képviselője azt mondta, a kormány bölcs döntést hozott, amikor a Modern városok programban a PTE számára jelentős forrást biztosított, hiszen a világjárvány is bebizonyította: az egészségügyet szolgáló egyetemi fejlesztésekre nagy szükség van.

Decsi István, a PTE kancellárja közölte, a fejlesztések tették lehetővé, hogy hallgatóik húsz százaléka ma már külföldi, hatékonyabb a karok működése és magasabb minőségűek a képzések.

Ács Pongrác, az egészségtudományi kar dékánja kiemelte: az intézményegység az elmúlt tíz évben a 20-szorosára, 400-ra emelte külföldi hallgatói számát.

A Modern városok program keretében megvalósult beruházások során modern oktatási és kutatási környezetet alakítottak ki a kar két pécsi belvárosi épületének felújításával. A kar öt képzési helyen működik: Pécsen kívül Kaposváron, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a délvidéki Zomborban. Többek között leendő mentőtiszteket, ápolókat, dietetikusokat, gyógytornászokat, szülésznőket, védőnőket oktatnak, emellett képeznek hallgatókat a sporttudomány, így a rekreáció és a sportszervezés területén is. Hallgatóik száma meghaladja a háromezret.