Az installációk elhelyezése és átadása tavaly októberben kezdődött, idén március végéig 18 városban látható majd a közel hat méter magas emlékhely. Az installációk egy hónapig állnak egy-egy településen. Egy időben három városban, figyelemfelkeltő célzattal helyezik ki az alkotásokat – azokon a településeken, ahol egykor Lenin-szobor állt.

Hirdetés

Az installáció szerdai, veszprémi átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Balogh Gábor, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány képviselője úgy fogalmazott, hogy 1989 a rendszerváltozás szimbolikus eseményeinek éve volt, 1990 legnagyobb eredményének a szabad választások megtartása tekinthető, 1991 pedig a függetlenség visszaállításának esztendőjeként vonult be a történelembe.

Mint fogalmazott, a korszak jelentőségét az adja, hogy „1956 ígérete valósult meg 1989 és 1991 között”. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere beszédében megemlékezett a veszprémi születésű Horváth Balázsról, az Antall-kormány belügyminiszteréről. Mint fogalmazott, az 1980-as évek végén nehezen volt hihető, hogy hamarosan megtörténik az egész társadalmat érintő változás. Berzsenyi Andrea, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft. irodavezetője elmondta, hogy a rendszerváltás időszakát bemutató kiadványt is készítettek, amelyet eljuttatnak az ország középiskoláiba.

Az installációt októberben Szombathelyen, Zalaegerszegen és Miskolcon mutatták be, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely és Pécs után Mohácson, Békéscsabán és Debrecenben volt látható decemberben. Januárban Veszprémen kívül Kecskeméten és Szekszárdon tekinthető meg az alkotás. A tervek szerint februárban Vác, Komló és Cegléd következik, a márciusi helyszíneket pedig még egyeztetik a szervezők. A rendezvénysorozatot a „30 éve szabadon” Emlékbizottság támogatja.

Korábban írtuk