Soltész Miklós kiemelte: a szemelyi Magyar-Horvát Kultúra Házának megvalósulásához a magyar kormányzat korábban 80 milliós forrással járult hozzá, jövőre pedig további 30 millió forintos kiegészítő támogatást biztosít a helyi közösség által már birtokba vehető beruházás hátralévő munkálatainak elvégzésére.

Hirdetés

Az államtitkár beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány a nemzetiségekkel való együttműködése során nem válogat kisebb vagy nagyobb közösségek, kisebb vagy nagyobb beruházások támogatása között, mert ez is, az is fontos szerepet játszik a kultúra, a nyelv, a hagyományok továbbörökítésében.

Soltész Miklós a magyar-horvát kapcsolatok történetében kiemelte a mostani időszakot, amely szerinte „a legszebbek közé tartozik”. Azt mondta, Horvátország – legyen szó földrengésről, migrációról, vagy alapvető értékeket romboló szándékokról – mindig számíthat Magyarország segítségére.

Hoppál Péter (Fidesz) térségi országgyűlési képviselő, a kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos szerint az új közösségi házhoz hasonló álmok megvalósulása annak köszönhető, hogy a magyarok és a horvátok nem adják fel identitásukat, ragaszkodnak értékeikhez, kultúrájukhoz, hagyományaikhoz, keresztény hitvallásukhoz a 21. században is.

Kumli János, Szemely független polgármestere azt mondta, legalább két évtizede tervezik a helyi kulturális ház korszerűsítését, hiszen ez nem csak a szemelyi embereket, de a környező falvakban élőket is heti rendszerességgel szolgálja. Szerinte ezért is hatalmas eredmény, hogy elképzeléseiket a kormány jelentős mértékben támogatta.

A szemelyi Magyar-Horvát Kultúra Háza a község korábbi, mintegy 140 négyzetméteres kultúrházának 350 négyzetméteres bővítésével és felújításával készült el. A beruházás összköltsége kormányzati és önkormányzati támogatással, jelentős mértékű közadakozással együtt közel 200 millió forint volt.

Korábban írtuk