Fotó: MTI/Vajda János
Halkóné Rudolf Éva kancellár, Kovács Ferenc polgármester, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Vinnai Győző, a Fidesz országgyűlési képviselője és Horváth András kollégiumvezető (b-j) a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán Nyíregyházán 2021. augusztus 14-én
Hirdetés

A tárcavezető köszönetet mondott a város és a Nyíregyházi Egyetem vezetőségének az együttműködésért, amelynek eredményeként az egyetemi campus egyik kollégiumának épületében sikerült létrehozni a Debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium itteni telephelyét. Benkő Tibor hangsúlyozta, elengedhetetlen a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése.

Fontos, hogy elkötelezettek legyenek hazájuk iránt, s elődeink példáját követve, rájuk is fel lehessen nézni – emelte ki, hozzátéve, olyan fiatalokat várnak, akik képesek az utánpótlásra a honvédelmi haderő fejlesztésében.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az innen kikerülő fiatalok tudásukat a haza, a magyar emberek javára fordítják majd.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a névadó leszármazottait is köszöntve kiemelte: Nyíregyháza sok jó katonát adott a hazának, köztük vitéz Mikecz Kálmánt, aki végigharcolta az első és a második világháborút. „Fontos azonban, hogy ne csak hagyományunk, hanem jövőnk is legyen, erre ad lehetőséget a kollégium beindítása” – hangsúlyozta a városvezető.

Fotó: MTI/Vajda János
A vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium Nyíregyházán az átadás napján, 2021. augusztus 14-én

Halkóné Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja emlékeztetett arra, hogy 2020-ban született meg a gondolat a honvédelmi oktatás és a kollégium beindításáról. Idén márciusban már elkezdődött a munka. A 3. számú épületben alakították ki az egyelőre a 9. évfolyamot kezdő 24 diák számára a honvédelmi kollégiumot.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kijelentette: „nem katonákat akarunk képezni, hanem a katonai életet, a katonai tapasztalatokat kívánjuk átadni”. Kedvcsinálónak bejelentette, a 4,5 tanulmányi átlagot elérő diákok több mint 45 ezer forint tanulmányi ösztöndíjban részesülnek majd.

Horváth András, a kollégium vezetője azt emelte ki, hogy a kollégium pályaorientációs feladatokat lát el, abban a reményben, hogy a diákok tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatják majd.

Korábban írtuk