Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Lorenzo Pasquali, az UNHCR Globális Szolgáltatóközpontjának vezetõje (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Peter Dennis Read Smith, az UNOCT budapesti irodavezetõje (j) átadja az ENSZ Menekültügyi Fõbiztossága (UNHCR) és az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala (UNOCT) új budapesti irodáját a 13. kerületi Duna Towersben 2021. március 18-án.
Hirdetés

Szijjártó Péter elmondta: a Budapesten működő ENSZ-szervezetek közül a legnagyobb, a menekültügyi főbiztosság tovább bővíti létszámát, a terrorizmus elleni hivatal pedig új irodát nyitott.

A UNOCT a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem egyik legfőbb szereplője, erőfeszítései jelentősen hozzájárulnak a biztonság és a béke fenntartásához. Azzal, hogy a szervezet Budapesten nyitja meg regionális központját, Magyarország fontos helyet tölt be a nemzetközi terrorellenes küzdelemben – fejtette ki.

Budapesten jelenleg 7 ENSZ-szervezet 9 intézménye működik, ezek 1500 embernek adnak munkát, a magyaroknak biztosítják a részvételt a nemzetközi vérkeringésben, emellett nemzetközi személyzetet vonzottak Magyarországra – emelte ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy az ENSZ működése a mostaninál rugalmasabb és hatékonyabb legyen. Elodázhatatlannak nevezte a szervezet strukturális és működési reformját, mint mondta, ennek egyik lépése lehetne, hogy a terrorizmusellenes hivatal az ENSZ rendes költségvetésének részévé váljon.

Korábban írtuk

Szijjártó Péter komoly lehetőségként értékelte, hogy a UNOCT magas hozzáadott értékű, nagy szakértelmet igénylő feladatokat telepít Budapestre, hozzátéve, ezek jelentős fejlesztésekre adnak lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány biztosítja a feltételeket a UNOCT budapesti központjának működéséhez, ahogy a UNHCR egyre kiterjedtebb magyarországi jelenlétéhez is.

A külügyminiszter emlékeztetett: csaknem hat éve az Európai Unió addigi fennállásának egyik legnagyobb kihívásával találta szemben magát, a tömeges migrációval. Bebizonyosodott, hogy a tömeges migráció nagyon komoly biztonsági kockázatot hordoz – tette hozzá.

Azt mondta: a kontrollálatlan tömeges migrációs hullámok megnyitják annak lehetőségét, hogy a terrorszervezetek eljuttassák aktivistáikat Európába, hozzátéve, 2015 óta súlyosbodó terrorfenyegetettség között élik mindennapjaikat a tagállamok.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az élet jelentős része áttevődött a digitális térbe, így új célcsoportjai lesznek a szélsőséges, terrorista ideológiák terjesztőinek is, ami új veszélyt jelent.

A külügyminiszter hangsúlyozta: egyértelmű Magyarország elkötelezettsége a terrorizmus elleni harc mellett.

Kitért arra is, hogy a magyar álláspont szerint a segítséget kell oda vinni, ahol baj van, ezért Magyarország a jövőben is támogatja a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben maradásához szükséges programokat. A Hungary Helps program eddig mintegy 70 ezer embernek segített a Közel-Keleten és Afrikában abban, hogy a lakóhelyén maradhasson – jelezte.

A cél semmiképpen nem az, hogy újabb migrációs hullámok induljanak el, hanem az, hogy minden embernek saját otthonában biztosítsák a méltó, békés, normális körülményeket – mondta Szijjártó Péter.

Lorenzo Pasquali, a UNHCR Globális Szolgáltatóközpontjának vezetője a megnyitón megköszönte a magyar kormány folyamatos támogatását. Mint mondta, a 2007-es nyitás után 100 ember dolgozott a budapesti irodában, jelenleg már 500-nál többen. A központ alapvető szerepet játszott abban, hogy tehetséges magyar fiatalok kapcsolódjanak be az ENSZ munkájába, már elérte a 350-et az itt dolgozó magyarok száma.

Peter Smith, a UNOCT budapesti irodavezetője szintén megköszönte a magyar kormánynak az új iroda befogadását. Hangsúlyozta, hogy a tervezéstől az átadásig a magyar kormányzat folyamatos támogatást nyújtott. Azzal, hogy az iroda Budapesten van, programjukat közelebb viszik azokhoz az országokhoz, amelyek kérik a segítségüket a globális terrorellenes tevékenységhez – jelezte.