Megnyitja kapuit az Erdő Háza! 🌳🦌 Egy újabb színvonalas, családbarát látógatóközponttal gazdagodott városunk.Nektek hogy tetszik❓

Posted by Farkas Ciprián on Friday, July 30, 2021
Hirdetés

Nagy István kiemelte, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben olyan látogatóközpontot alakított ki, amely a fenntartható turizmus minőségi fejlesztéséhez is hozzájárul.

A bemutatóterem, a hazai fajokat felvonultató vadaspark és az oktató programok új szemléletmódot képviselnek, mert az erdő egészének szolgáltatásait mutatják be – mondta, hozzátéve, hogy ebben az egységben kell az erdőkre tekinteni, mint legfontosabb természeti erőforrásra.

Az agrárminiszter szerint ma idehaza az átalakuló és megújuló Soproni Egyetem áll a legközelebb ahhoz az oktatási szemlélethez, amely hozzájárulhat az ember és a természet közti harmónia ismételt megteremtéséhez, mert a fenntarthatóság gondolata köré új tudásközpont szerveződik.

A TAEG erdeje és szervezete pedig teljes egészében az egyetemi oktatást szolgálja, de az Agrárminisztérium (AM) alá tartozó 21 állami erdőgazdaság is aktívan bekapcsolódik a gyakorlati képzésbe – mondta.

Korábban írtuk

A tárcavezető fontosnak és támogathatónak nevezte azt a törekvést, hogy Sopronban helyet kapjon egy új szemléletű ökoturisztikai képzés, amelyhez jó alapot biztosít a TAEG munkája.

Nagy István felidézte, hogy az AM alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok a 2021 óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően évente mintegy ötmillió látogatót fogadnak a kiépített létesítményekben, további több tízmillió alkalommal pedig egészséges környezetet kínálnak sétákhoz, kiránduláshoz és túrákhoz.

Hozzátette, hogy 2010 óta több mint 22 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák, erdei vasutak fejlesztésére és hasonló nagyságrendet képviselnek a folyamatban lévő beruházások is.

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a járvány ideje alatt a hazai erdők látogatottsága közel 30 százalékkal emelkedett, különösen a városi erdőkben.

Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a látogatóközpont a Bejárható Magyarország program részként valósult meg.

A látogatóközpont célja, hogy az erdei ökoszisztémát mutassák be szórakoztatóan és tudományosan, ugyanakkor testközelből, emellett megmutassa az ember helyét a természetben – mondta.

Kitért arra is, hogy a Soproni Parkerdő évente mintegy egymillió látogatót fogad, de a járvány ideje alatt 25-30 százalékkal emelkedett a látogatószám. A cég jelenleg tíz tanösvényt, kilenc kilátót, látogatóközpontot, turistaházat, közel 400 kilométer turistautat, erdei tornapályát, erdészeti erdei iskolát, történelmi emlékhelyeket, piknikező és pihenőhelyeket üzemeltet.

Farkas Ciprián polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy az Erdő Háza 550 négyzetméteren mutatja be a Soproni Parkerdő élővilágát, 3D-s technika segítségével eleveníti meg a magyarországi nagyvadfajokat, valamint néhány, a területen élő apróvadfajt is.

Hozzátette, hogy a beruházás jólkiegészíti a Lőverekben a Modern városok program részként megvalósult, vagy jelenleg is zajló fejlesztéseket.

Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese szerint, ezzel a beruházással olyan generációt tudnak nevelni, akik számára a természet szeretete és védelme belső igény lesz, egy magától értetődő feladat.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója arról beszélt, hogy hazánk turisztikai kínálata a következő években teljesen meg fog újulni.

Részletezte, hogy a cél az volt, hogy a turisztikai térségekben frissített kínálattal várják a belföldi és külföldi vendégeket a járványt követően, és ennek egyik „fontos ékköve” az Erdő Háza látogatóközpont.

Kitért arra is, hogy a járvány időszakában felértékelődtek idehaza a szabadidő aktív eltöltésének a lehetőségei.

Részletezte, hogy a gyalogos, kerékpáros túrák és szolgáltatások iránt megnőtt a kereslet, így fontos, hogy az aktív és ökoturisztikai szolgáltatásokat, létesítményeket hálózatba lehessen kapcsolni, hogy a vendégek ne csak egy lokális célpontot vegyenek igénybe.