Fotó: MTI/Kátai Edit
Hirdetés

A legmagasabban fekvő háromszéki település iskolája 2017 januárjában égett le. Az új oktatási intézményt a helyi önkormányzatnak az Országos Vidékfejlesztési Programhoz (PNDL) benyújtott, 6,5 millió lejes (484,1 millió forint) pályázatából építették újra. Az épületben hat tanterem, két óvodaterem, egy multifunkcionális labor, egy informatikai labor, egy 150 férőhelyes konferenciaterem és könyvtár kapott helyet.

Az újraépítésre 180 ezer lej (13,4 millió forint) értékben adomány is érkezett romániai és magyarországi intézményektől, civil szervezetektől, magánszemélyektől. A beruházást Magyarország és Románia kormánya is támogatta.

Az avatóünnepségen a közlemény szerint Kocsis Béla polgármester úgy fogalmazott: az iskola újjáépítése a közösségi összefogás rendkívüli példája, közös munka és felelősségvállalás eredménye.

Cseke Attila romániai fejlesztési miniszter elmondta, hogy a szaktárca hat éve feladatot kapott a kommandói közösségtől, amit sikeresen teljesített. „Erre az iskolára mindannyian büszkék lehetünk, hiszen mindannyiunk munkája benne van” – mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minisztere.

Korábban írtuk

Polgárdy Imre, az újjáépítést segítő Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke közölte: közel 3 millió forintból vásároltak fejlesztő és interaktív, valamint szabadidős és sporteszközöket az iskolának, a digitális oktatást segítő csomagot az avatón adták át. „Az összefogás, a segíteni és tenni akarás a legszebb gesztus, amit ilyenkor adhatunk, hiszen a testvéreink iránt érzett tisztelet és szeretet pénzre nem váltható” – idézte szavait a közlemény.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke szerint a kommandói példa jól mutatja, mennyi erőforrás van a közösségben, mennyi energiát tud mozgósítani, amikor arra szükség van. „Az iskola felépítése is jelzi: ahol van akarat, kitartás, küzdelem, ahol van összefogás, ott van eredmény is” – hangsúlyozta.

Opra-Béni Béla iskolaigazgató köszönetét fejezte ki a támogatóknak, és elmondta, haszonélvezőként azon lesznek, hogy bebizonyítsák, nem volt hiábavaló a közös erőfeszítés, munka.