Egy nagyon izgalmas népszavazási kezdeményezést indítottunk ma útjára. Németh Eszter – egy pártpolitikától független…

Gepostet von Sermer Ádám am Mittwoch, 24. Juni 2020
Hirdetés

A Magyar Liberális Párt a mai napon csatlakozott egy fontos állampolgári népszavazás-kezdeményezéshez. Németh Eszter kérdése így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Nemzeti Konzultációt kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan?” – ismerteti lelkesen Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt ügyvivője, bár ők az önálló frakcióról csak álmodozhatnak, hiszen a támogatottságuk lényegében nem mérhető.

Meggyőződésünk, hogy jelenlegi formájában a Nemzeti Konzultáció egyáltalán nem nemzeti, és távolról sem valódi konzultáció – okoskodik Sermer.

A 21. században számtalan eszköz állna rendelkezésre, hogy a jogalkotók valóban bevonják az állampolgárokat minél több őket érintő döntésbe. Hiszünk abban, hogy egy demokrácia akkor működik igazán jól, ha a népképviselet jegyében az állampolgároknak van beleszólása akár rendszeres népszavazások formájában is a döntéshozatalba. Ez a törekvés a digitalizáció korában ráadásul egyre egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tudna válni, ha hazánk kormányát valóban érdekelné a népakarat – írja a politikus.

Korábban írtuk

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az állampárt (sic!) félve az állampolgárok valódi véleményétől, kizárólag a Nemzeti Konzultációt használja a rendelkezésre álló eszközök közül, azt is kisajátítva, egyirányú kommunikációra alapozva, lényegében a kormánypárti propaganda részeként kezelve – vagdalkozik. Ezért tartjuk fontosnak ezt a civil kezdeményezést. A magyar állampolgárok adóforintjaiból fizetett konzultáció legyen valóban nemzeti! – írja a valóba nemzeti ügyekben feltűnően hallgató alakulat.

A választók felhatalmazása fel kell jogosítsa a megválasztott képviselőiket, hogy bármilyen fontos kérdésben tartott Nemzeti Konzultációba lehessen beleszólásuk. Ahogy a Parlamentben sem csupán állampárti képviselők ülnek, úgy egy Nemzeti Konzultáció sem épülhet kizárólag a fideszes propagandára – okoskodik.

Amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyja a kezdeményezést, még a nyár folyamán elindulhat a hivatalos aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a fenti kérdésben tarthassunk egy népszavazást – jegyzi meg lelkesen.

Felelős magyar állampolgárokként kényszerítsük ki egy népszavazáson keresztül, hogy a jövőben egyre több fontos ügybe lehessen valódi beleszólásunk! – zárul a közlemény.