Leült az árnyékkormány lendülete, a Demokratikus Koalíció (DK) nem vonzotta be új tagok hosszú sorát, ezért új lendületet kell adni neki – mondta Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzet értesüléséről, miszerint az alapítástól bevett szabályt elhagyva, a jövőben immár más pártok tagjai is beléphetnek a DK-ba. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Gyurcsány Ferencék a kettős tagsággal több lépcsőben könnyítik meg a búcsúzási lehetőségét a saját pártjukkal elégedetleneknek, akik ráadásul a szívük mélyén a DK-val szimpatizálnak.

Hirdetés

Első lépésben, akár burkoltan csak kettős tagságot kínálnak nekik, később pedig meggyőzik őket arról, hogy inkább csak a DK-sat tartsák meg, mert hosszú távon az jelent nagyobb biztonságot – fogalmazott a politológus. Hozzátette: a DK-hoz való csatlakozást várhatóan felgyorsítja majd, ha bejön Gyurcsány terve, miszerint pártja támogatottsága tartósan tíz százalék feletti lesz. Így a legutóbb tízezer tagról beszámoló bukott miniszterelnök tavaszra akár már tizenötezres tagságról beszélhet még akkor is, ha az újak esetleg csak kettős tagok.

A DK újítása legfőképpen az MSZP ellen irányul, és főként azokat szólíthatja meg, akik csalódtak a legutóbbi kongresszusban, vagy a helyi szintű egyezkedéseken alulmaradnak majd – jelentette ki Kiszelly Zoltán.

Arról, hogy a napokban a Jobbik korábbi alelnöke, Stummer János a Momentumba igazolt a politológus úgy vélekedett: mivel a Mi Hazánk világossá tette, hogy senki nem csatlakozhat hozzájuk, aki valaha is szövetséget kötött Gyurcsányékkal, az egykori jobbikosok számára már nem vezet oda út.

Korábban írtuk

Az ilyen, úgymond, konzervatív politikusok számára az önmagát ugyancsak konzervatívnak valló Márki-Zay Péterhez való csatlakozás lenne lehetőség, ám ő még nem alapított pártot, egyelőre csak annak infrastruktúráját építi. A Momentum ugyanakkor káderhiánnyal küzd, parlamenti pártként viszont karriert is kínál. Így logikus, hogy a rutinos politikus Stummert, esetleg más jobbikos, vagy magukat konzervatívnak tartó politikusokat is a Momentum felé viszi ez a vákuum

– magyarázta Kiszelly Zoltán, aki szerint ezen a trenden még az változtathat, ha Márki-Zay valóban megalapítja saját pártját. Egy biztos, indul az át- és leigazolási hullám a baloldalon – összegzett a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.