A megtakarítás nagyságát a gépkocsihasználat gyakorisága alapján számolták ki, tehát minél többet autózik valaki, annál többet spórol. Hangsúlyozták, hogy az átlagosnál több autózás nem csupán a tehetősebbekre jellemző, és nem feltétlenül kényelmi szempontok indokolják, sokan ugyanis csak így tudnak naponta munkába járni.

Hirdetés
Fotó: Századvég

Az összes közlekedő 40 százaléka tekinthető átlagos gépkocsihasználónak, náluk havi szinten 13 ezer forint megtakarítást eredményez a benzinárstop. A havonta egyszer tankoló alkalmi autósok 4800 forintot takaríthatnak meg, de ők csak 20 százalékot tesznek ki, míg a gyakori és intenzív gépkocsihasználók aránya ugyancsak 20-20 százalék. A legnagyobb üzemanyag-fogyasztók havonta körülbelül 50 ezer forintot köszönhetnek az intézkedésnek. A 21 ezer forintos átlag 76 literes felhasználásra jön ki – tették hozzá.

A kormány 2021 novemberében literenként 480 forinton rögzítette a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát. A világpiaci árak érvényesülésével 768 forint lenne a benzin, és 751 forint a gázolaj. Magyarországon 2,4 millió háztartás használ autót, az árak korlátozása tehát körülbelül 5,5 millió embert érinthet – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk