A Magyar Közlöny 2011. évi 10. számában jelent meg a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet. A jogszabályban foglaltaknak megfelelően 2011. február 1-jétől átlagosan 4 százalékkal emelkedik a villamos energia végfelhasználói bruttó átlagára. A villamos energia árának emelésére az árszabályozás felülvizsgálatával összhangban, a piaci folyamatok következményeként, a hatályos szabályozásnak megfelelően került sor. A kormány elkötelezett a fogyasztók védelme mellett, ezért csak az indokolt legszükségesebb mértékben emelkednek az áramárak.

A lakosság által fizetendő végfelhasználói bruttó áramár országos átlagban 4 százalékkal emelkedik 2011. február 1-jétől. Ez egy átlagos fogyasztási hely esetében a 2010 második félévi átlagárakhoz viszonyítva 2011-ben éves szinten körülbelül 3720 forint plusz költséget jelent.

Az árváltozás mértéke a fogyasztói profilok különbözőségéből fakadóan az egyes egyetemes szolgáltatók ellátási területén eltérő mértékű lehet.