– A gát magasítására szolgáló homokzsákfal szakadt át. Ezen a részen 16-18 sor homokzsák volt egymásra rakva és ez nem bírta a víz hatalmas nyomását. Ez azt jelenti, hogy 1 méter 20 centi magas vízoszlop ömlik jelen pillanatban is a város egy részére. Helikopterrel fogjuk kijavítani a töltést. Helikopterrel úgynevezett „big-beg zsákokat” fognak behelyezni a gát azon szakaszába, ahol a homokzsákokat lesodorta a víz. Edelény megközelíthető, viszont a 27-es főút a Bódva híd előtti szakasza le van zárva, ott egy körübelül 60 cm-es magasságú, vagy talán picit magasabb vízátfolyás van. A 27-es úton az északi Bódva-völgy megközelíthetetlen – nyilatkozta a hírTV-nek telefonon Molnár Oszkár polgármester.

Az Edelény melletti Szendrőládon is a Bódva miatt kellett 400 embert kitelepíteni. Ők biztos, hogy napokig nem tudnak visszatérni otthonaikba. Közben a Zempléni-hegységben található Tolcsván a település történetének legszörnyűbb éjszakáján vannak túl, 350 házat öntött el a Tolcsva-patak. 20 családot kellett kitelepíteni, ők az idősek otthonában, valamint az iskolában töltötték az éjszakát. A patak nyolcvan centiméterrel haladta meg az eddigi legmagasabb tetőzést, ami kedden volt. A megáradt Szerencs-patak miatt Abaújszántón 80 embernek kellett elhagynia az otthonát. A Borsod megyei szakaszon akár jövő hét közepéig is eltarthat az árhullám a Bódván.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 700 településen védekeznek, a gátakon ezrek készülnek a két hét alatt már másodszor bekövetkező újabb árhullám visszaverésére. A megyei közgyűlés elnöke szerint a költségek már meghaladták az egymilliárd forintot. Az Ócsanáloson tartott rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy a kormány minden segítséget megad az árvízi védekezéshez, ennek keret-összegét már hétfőn a korábbi közel kétszeresére emelte.

– A kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy figyelemmel kísérje ezt a helyzetet és megoldja a felmerülő problémákat. A kabinet rendelkezésre bocsátja azokat a forrásokat, amikre szükség van ebben a helyzetben. A hétfői kormányülésen az erre szánt 800 milliós keretet több mint 1,5 milliárd forintra emelték, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok ennyivel többet kapnak védekezésre – jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő.

További részletek a HírTv honlapján olvashatók: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=325376