Totális átrendezés várható a fővárosi rendőrségnél. A kiemelkedő bűncselekmény-típusokkal ezentúl nem a kerületi kapitányságok, hanem regionális szakcsoportok foglalkoznak majd, és több rendőr lesz az utcán is.

A lopásokkal, gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekményekkel és rablásokkal összefüggésben március 1-jétől a most létrehozott bűnügyi régiók nyomoznak majd. Az új rendszertől a budapesti rendőrfőkapitány a felderítési mutatók javulását várja. Tóth Gábor elmondta, az 5 régióban mindhárom területre speciális nyomozócsoportokat szerveztek, amelyek arányosabb terhelés mellett, nagyobb hatékonysággal dolgozhatnak. Az lesz a dolguk, hogy feltérképezzék a bűnözői csoportokat, és aztán felderítsék azokat a bűncselekményeket, amelyeket az általuk már ismert bűnözői csoportok elkövettek.

Az 5 régió mellett megmarad a mostani kerületi rendszer is. A 22 kapitányság a többi bűncselekmény-típus felderítéséért felel majd. A kapitány szerint átalakításra szorulna a rendőrőrsök és a körzeti megbízotti irodák rendszere is, Tóth Gábor a jövőben ezek nagy részét bezáratná. Felmérések szerint ugyanis többségük kihasználatlan, az itt szolgálatot teljesítőkre pedig nagyobb szükség lenne járőrként, mint egy íróasztal mögött. Tóth Gábor szerint ugyanez a helyzet az ügyeletek esetében is. Csak ezen a területen akár 90 emberrel több dolgozhatna az utcán, és nem fordulhatna elő olyan, mint ma, hogy éjszaka a kerületekben 90 ember 120-at irányít. A kapitány szerint azonban ezek még csak tervek, az őrsök, vagy az ügyeletek végleges átalakítását még további elemzések fogják megelőzni.

(MR)