Fotó: MTI/Balázs Attila
Hirdetés

Sokan felkapták a fejüket, amikor a Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentette, hogy a kormány megtiltotta a hidroxi-klorokin-szulfát nevű gyógyszer­alapanyag kivitelét az országból, mert alkalmazható lehet a koronavírus-betegek gyógyításában. Március első felében ugyanis elterjedt itthon, hogy a klorokintartalmú Delagil nevű gyógyszer esetleg hatásos lehet a koronavírus kezelésében.

A közösségi oldalakon adták tovább a felhívást: írassuk fel magunknak Dela­gilt, hogy ha megjelennek a koronavírus tünetei, kéznél legyen a gyógyszer. Márciusban rövid időn belül a négyszeresére ugrott a maláriaellenes szer iránti kereslet Magyarországon, és a készítmény átmenetileg hiánycikké is vált. A Dela­gilt Lengyelországban gyártják. Azok a betegek sem tudták beszerezni, akik eddig rendszeresen szedték. A gyógyszer ugyanis nemcsak a malária megelőzésére és egyes maláriás kórképek kezelésére hatásos, hanem autoimmun-betegségekben, elsősorban reumatoid artritiszben, szisztémás vagy csak a bőrt megbetegítő szisztémás lupus erythematosusban, illetve fotodermatózisok esetén is. És egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen is bevethető. Azóta nem lehet hozzájutni, sőt rendelni sem lehet – tudtuk meg egy fővárosi gyógyszertárban.

A hirtelen megnövekedett kereslet nem volt alaptalan. A több ezer hatóanyag közül, amik jelenleg a gyógyszerkincs részét képezik, jó néhányat tesztelnek abból a szempontból, hogy alkalmazhatók-e a koronavírus-fertőzés kezelésében. Egyikük a klorokin, amely Európában az elmúlt időszakban háttérbe szorult. Most azonban újra felértékelődött, ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a segíthet a koronavírus okozta megbetegedések kezelésében.

Noha elsőre meghökkentő lehet, hogy egy maláriaellenes szer kínálhat megoldást a koronavírus okozta panaszok enyhítésére, mégis, az első tudományos eredmények bizakodásra adnak okot. Az 1934 óta ismert, olcsó gyógyszerrel először belgiumi virológusok kísérleteztek a 2002–2003-as SARS-járvány után, de a lecsengésével a klinikai vizsgálatok abbamaradtak.

Az idén Peking több mint tíz kórházában kezeltek új típusú koronavírusos betegeket hivatalosan folyó klinikai vizsgálatok részeként klorokinnal. Ahogy a vizsgálatot vezető kutató magyarázza, az eredmények bizonyos mértékű hatásról tanúskodnak. A klorokinnak köszönhetően a láz csökkenése kifejezettebb volt, a tüdő komputertomográfiás (CT) képe javult, és a felépülés rövidebb időt vett igénybe, mint a klorokinnal nem kezelt betegek körében. Sőt, a maláriaellenes szerrel kezeltek körében nagyobb számban volt negatív a koronavírus-teszteredmény, mint a klorokinnal nem kezelteknél.

A vizsgálatokban összesen több mint száz beteg vett részt, súlyos mellékhatásokat körükben eddig nem tapasztaltak. Ez utóbbi különösen lényeges, mert a klorokin szedése hosszú távon járhat ilyenekkel. Amerikai kutatók úgy találták, hogy a klorokin laboratóriumi körülmények között hatékonyan megakadályozta a SARS-CoV-2 vírus terjedését az emberi sejtekben.

A napokban számoltak be újabb, kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról, amelyet Philippe Gautret francia orvos és munkatársai végeztek. Ennek alapján úgy látszik, hogy a hidroxi-klorokin hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezeltek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust. Mindez határozottan biztató.

További jó hír, hogy Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak. Bőven van itthon belőle: a tiszavasvári székhelyű Alkaloida körülbelül négy tonnát tárol tiszavasvári telephelyén; pillanatnyilag egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem. A jelenleg rendelkezésre álló mennyiség elvileg akár 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához is elegendő.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a magyar emberek egészségügyi ellátása és védelme érdekében a veszélyhelyzet idején tilos hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és a gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni.

A hatóanyag felértékelődését jól mutatja, hogy az USA-ban is hiánycikk lett. A klorokint az Egyesült Államokban nagy mennyiségben a Rising Pharmaneu­­ticals generikus gyógyszereket előállító cég gyártja. Bár a termelést hetek óta növelik, mégis hiány van belőle. Az itthon meglévő álló mennyiség viszont több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Pallos László, az Alkaloida Zrt. beszerzési és logisztikai igazgatója elmondta, a cég birtokában lévő alapanyagot az amerikai hatóság alkalmasnak nyilvánította a koronavírus kiegészítő kezelésére. Az ebből gyártott 200 milligrammos tablettákat eddig Amerikába szállították, tette hozzá. Kiemelte, hogy a gyógyszer önmagában nem gyógyítja a koronavírust, de más szerekkel, például antibiotikummal együtt alkalmazva a betegség gyorsabb lefolyását eredményezi. Naponta körülbelül 900 ezer tablettát tudnak gyártani, az eddigi adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez 50 tablettára van szükség. Az igazgató bízik benne, hogy a hazai mennyiség és az alapanyag, amit le tudnak gyártani, bőven elegendő a magyarországi ellátáshoz.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója ismertette, hogy bár koronavírus-fertőzés esetében klinikai vizsgálatok még nincsenek, a kezdeti eredmények szerint antibiotikummal együtt alkalmazva hatékony, pár nap alatt érezhető víruscsökkentő hatása van, és a tüneteket is enyhíti. A gyógyszer Magyarországon még nem engedélyezett, ezért a gyártó elindítja az engedélyeztetési folyamatot, a hatóság pedig mindent megtesz, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson.