A parlament a hétfői napon elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) jogosultságot ad arra, hogy a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyont átvilágítsa, és az átadás-átvétel folyamatát ellenőrizze. Erre nagyon nagy igény volt – jelentette ki Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott. A Kehi tizenkét évre visszamenőleg ellenőrizheti, hogyan kezelték a magánnyugdíjpénztárak a tagok vagyonát, és hogy a vagyonbefektetések jogszabályszerűen történtek-e. Továbbá az is a Kehi feladata lesz, hogy megvizsgálja, a működési költségeket – sok milliárd forintot – mire költötték a magánkasszák.

A nyugdíjvédelmi megbízott kiemelte: nemcsak a magánynyugdíjpénztár tagok, hanem minden magyar állampolgár számára fontos, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, hiszen közpénzekről van szó. Az MSZP-SZDSZ által létrehozott magánnygugdíjpénztári rendszer jelentős szerepet játszott az ország eladósításában. Ez a rendszer rossz volt. Nemcsak korrigálni kellett, hanem most visszamenőleg ellenőrizni is kell.

Selmeczi Gabriella arról is beszélt, a törvénymódosítás értelmében a magánnyugdíjpénztár tagoknál a hozamot a május 31-i fordulónapra kell kiszámolniuk a pénztáraknak, június 12-ig a vagyont be kell fizetniük az államadósság-csökkentő és nyugdíjreform alapba. Hozzátette, kormányrendeletben fogják meghatározni azt a kéthetes időintervallumot, amíg a reálhozamokat folyósítani kell a pénztártagok számára.

A fideszes politikusasszony leszögezte: nem fogják engedni, hogy év végéig húzódjon a reálhozamok kifizetése. Mindkét időpont módosítás az állampolgárok érdekeit veszi figyelembe, az egyik egy igazságos reálhozamszámítást tesz lehetővé, a másik pedig időben előrehozza ezt a folyamatot. A hétfőn elfogadott törvényjavaslat az egyéni számlavezetéssel is foglalkozik, 2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni számlája és nyilvántartási rendszere lesz. A javaslat részletesen szabályozza és tartalmazza, milyen adatokat kell majd az egyéni számlán nyilvántartani.

A nyugdíjvédelmi biztos arról tájékoztatott, aki mindeddig nem nyilatkozott magánnyugdíjpénztára felé, hogy mit szeretne kezdeni a reálhozammal, március végéig még – egy számára, a pénztár által kiküldött levélben – megteheti. Amennyiben valaki május végéig sem rendelkezik szándékáról, pénztára postán fogja kiküldeni lakcímére a reálhozamot. Ha adminisztratív hiba miatt nem érkezik meg a pénz, az állami nyugdíjszámlán íródik jóvá az összeg.

Kérdésre válaszolva Selmeczi Gabriella elmondta, a kormány tervei szerint augusztus végéig kézhez kapnák a magánnyugdíjpénztár tagok a reálhozamot.

(Forrás: fidesz.hu)