Szingapúr, India, Bahrein, Mexikó, Tunézia – csak néhány ország, ahol Medgyessy Péter utazó nagykövet az elmúlt három és fél évben népszerűsítette Magyarországot.

A volt szocialista miniszterelnököt néhány hónappal a lemondása után nevezte ki Gyurcsány Ferenc kormányfő utazó nagykövetté, feladata az volt, hogy nemzetközi konferenciákon és személyes találkozókon lobbizzon Magyarországért, vagyis arról győzzön meg üzletembereket, hogy érdemes Magyarországon befektetni.

A Kormányszóvivői Iroda adatai szerint Medgyessy Péter 2004. októberi kinevezése óta Ausztrálián és a Déli-sarkon kívül az összes kontinensen járt: Párizsban nyolcszor, Brüsszelben ötször, Monacóban négyszer, Milánóban és Luxemburgban pedig háromszor, de képviselte Magyarországot Washingtonban, Szófiában, Bécsben, Kínában, Kanadában, Mexikóban, Tunéziában, Frankfurtban, Isztambulban, Indiában, Vietnamban, Genfben, Tiranában, Jordániában, Izraelben és Szingapúrban is.

Már nem regnáló miniszterelnökként vett részt uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozón, az Egyesült Államokban amerikai politikusokkal és cégvezetőkkel beszélgetett, Bulgáriában a magyar rendszerváltozás tapasztalatairól beszélt az ország vezetőinek, Kínában pedig a két ország közötti gazdasági és turisztikai fejlesztésekről tárgyalt.

Utazó nagyköveti munkájához az is hozzátartozott, hogy Bahreinben a Közel-Kelet biztonságának globális megközelítéséről szóló konferencián szólaljon fel, Monacóban több ízben vegyen részt a Crans Montana gazdasági Fórum ülésein, Moszkvában pedig Borisz Jelcin korábbi orosz elnök temetésén képviselje a kormányt.

Az elmúlt három és félévben az állam összesen 43,1 millió forintot fordított Medgyessy Péter munkájára, mint a Kormányszóvivői Irodától megtudtuk, ez az utazási költségeket, a kormányváró és a napidíj költségeit fedezte, de útjainak jelentős részét állítólag a meghívó fél fizette.

Az InfoRádió kérdésére az iroda azt mondta, mivel „az utazó nagykövetnek nem feladata konkrét üzletek megkötése, így nem is lehet pontosan megmondani, hogy mekkora befektetés köszönhető az utazó nagyköveti munkának.”

Medgyessy Pétert május 31-i hatállyal április 30-án mentette fel tisztségéből Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Bár a döntést nem indokolták, tény, hogy Medgyessy Péter a közelmúltban többször bírálta a jelenlegi kormányfőt, az egyik kereskedelmi televíziónak adott interjújában például, azt mondta, „Gyurcsány Ferenc ma már több konfliktust okoz, mint amennyit megold”.

Az utazó nagykövet az InfoRádió megkeresésére korábban azt mondta, a megbízatásának megszűnése után nyilatkozik.

(inforadio.hu)