Hozzátette, hogy Magyarország természetesen Kárpátalján van jelen a leginkább, de az utóbbi hónapokban jelenléte Ukrajna távolabbi vidékein is fokozódott. Szavai szerint a háború napról napra újabb borzalmakat produkál, most pedig „a gátszakadás miatt humanitárius katasztrófa állt elő”.

Hirdetés

Az ukrán nép barátjaként „folyamatosan készen kell állnunk arra, hogy mindig a legrugalmasabban, a leghatékonyabban és gyorsan tudjunk reagálni” – jelentette ki Magyar Levente.

Fotó: MTI/Nemes János
A Volánbusz Zrt. által a háborús károkat elszenvedett ukrajnai régiók számára felajánlott 34 helyközi autóbusz átadása a kárpátaljai Tiszasalamonban 2023. június 8-án

Közölte, hogy ukrán partnerei, Julija Hrisina kormánypárti parlamenti képviselő, az ukrán Legfelsőbb Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke és Viktor Mikita, Kárpátalja megye katonai közigazgatásának elnöke korábban jelezték, hogy a háborús károkat elszenvedett térségekben autóbuszokra van a legnagyobb szükség, ami a Herszon környéki gátszakadás miatt azóta még inkább fokozódott.

A magyar államtitkár azt kívánta Ukrajnának és az ukrán népnek, hogy „minél hamarabb olyan ügyekkel tudjunk foglalkozni, amelyek már nem a háborúhoz kapcsolódnak”, de amíg tart a háború, „természetesen a segítségre fókuszálunk” – húzta alá.

Hozzátette, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter azonnal reagált a felmerült igényre, és így a Volánbusz Zrt. közreműködésével rövid időn belül összeállt a most átadott támogatás.

A kahovkai vízerőmű gátjának lerombolása miatt kialakult ökológiai katasztrófa következményeinek elhárításába azonnal bekapcsolódott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Lehel László elnök-igazgató elmondta, hogy az első húsztonnás segélyszállítmány már eljutott a térségbe, Az első napokban 50 millió forint értékben szállítanak humanitárius segélyt, amelynek tartalmát egyeztetik a helyi hatóságokkal.

Viktor Mikita megköszönte Magyarország újabb adományát, és aláhúzta, hogy a harcok által érintett területeken komoly károkat szenvedett a közlekedési infrastruktúra, azonban most Herszonra irányul a fő figyelem, ahol az áradás miatt több tízezer embert kell evakuálni. A térségbe eredetileg négy járművet irányítottak volna, de a gátszakadás miatt át kell csoportosítani a buszokat.

Volodimir Csubirko, Kárpátalja megye tanácsának elnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború első napjától segíti Ukrajnát. A jelenlegi nehéz helyzet ellenére Kárpátalján folytatódnak a közös fejlesztések, ezen belül befejezéséhez közeledik a makkosjánosi hulladékfeldolgozó üzem építése – emelte ki.

Korábban írtuk