Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Böröcz László úgy fogalmazott: „a gyorsan tovatűnő azonnali diadal után 33 évet kellett várni a nagy győzelemre, a kommunista rendszer összeomlására”. Nem lehet eléggé nagyra becsülni az 1956. őszi események szerepét a régió mai szabadságában és „a legyőzhetetlennek hitt szovjet birodalom megrendítésében” – közölte.

A 1956-os forradalmárokat méltatva a politikus arról is beszélt, hogy október 23. előestéjén azért vannak itt, hogy tisztelegjenek az akkor elnyomott, megszállt ország szabadságáért mindent kockára tevő elődök nagysága előtt.

Majd úgy folytatta: itt voltak 2006-ban is, amikor az országot és a fővárost akkor vezető kommunista utódpárt „könnygázzal, gumilövedékekkel, lovasrohammal tette felejthetetlenné” 1956 ötvenedik évfordulóját.

Az 1956 jelentőségét hangsúlyozva szólt arról is, hogy Cseh Tamás „talán két legnagyobb Budapest-balladáját” – a Széna tér és a Corvin-köziek címűt is – a szabadságharc ihlette. Erről megjegyezte, hogy „csak a legnagyobb események szivárognak át a tömegkultúrába” és ihletik évtizedekkel később is színházi és zenei művek hosszú sorát, Magyarországtól Olaszországig.

Ez a „popkulturális jelenlét” mutatja legjobban, hogy tizenévesként és huszonévesként miért a modern magyar történelem legjobban átélhető öröksége „az 56-os pesti srácok és pesti lányok kiállása”, amely a világtörténelem egyik legnagyobb 20. századi hőstörténete – fogalmazott.

A Fidelitas elnöke azt mondta: „ma nem tankokkal és egy idegen elnyomó hadsereggel kell küzdenünk a szabadságunkért, hanem saját kényelmünkkel, önzésünkkel és közönyünkkel kell megküzdenünk nap mint nap”. 1956 fiataljai nem törődtek a fáradtsággal, a kilátástalansággal, hanem hittek a nemzet erejében és sokan életüket is feláldozták a szabad magyar jövőért – hívta fel a figyelmet.

A kormánypárti politikus, fideszes országgyűlési képviselő ünnepi beszédét az 1956-os forradalomról írt olasz dal első sorait is idézve úgy zárta: „Tisztelet a hősöknek!; ”Avanti ragazzi di Buda, Avanti ragazzi di Pest!„ (Előre budai srácok, előre pesti srácok!).

A beszéd után Böröcz László és Borbély Ádám, a Fidelitas fővárosi elnöke megkoszorúzta a Széna téri 1956-os emlékművet. Az ünnepséget a forradalom emlékére írt színpadi előadás zárta, amelyet a Fidelitas fővárosi tagjai és színészhallgatók adtak elő.