A közleményben úgy fogalmaztak, hogy „az adóforintok elherdálása után” a Nemzeti Információs Központ vezetése ugyanazt állítja, amit az Action for Democracy: minden támogatásuk teljesen jogszerűen történt. Hozzátették: a tényekkel kapcsolatban nem érhette nagy meglepetés a közvéleményt, mivel a szervezet a tevékenységéről március óta konzekvensen beszámolt a nyilvánosságnak.

Hirdetés

Azt írták: büszkén vállalják, hogy a törvényes keretek maximális betartásával – sok más nemzetközi alapítványhoz és szervezethez, így például az EU-hoz hasonlóan – a demokrácia és a jogállamiság védelmét támogatták. A szervezet alapítóinak és tanácsadó testületi tagjainak a jelentés által „baljósként” beállított kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét és „sugallt amerikai kormányzati bekötöttségét” a „politikai fantazmagória birodalmába” sorolták, hangsúlyozva, hogy támogatási döntéseik teljesen függetlenek mindennemű kormányzati és egyéb külső befolyástól.

Mindezzel együtt elfogadhatatlannak nevezték, hogy a magyar kormány a titkosszolgálatokat politikai célra használja, kellemetlen helyzetbe hozva a szolgálatokat is, amit a jelentés „sok helyen igen erőltetett megállapításai is bizonyítanak”. Rendkívül aggasztónak tartják, hogy a kormány szerintük a teljes államapparátust bevetette az Action for Democracy, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Datadat elleni lejárató kampányban, és „nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget, illetve az adóhivatalt”. Jelezték: az Action for Democracy megteszi a szükséges diplomáciai és jogi lépéseket a folyamatos támadások „semlegesítése” érdekében.

Korábban írtuk