Fotó: Index.hu (képernyőkép)
Hirdetés

A levél alább változtatás nélkül olvasható:

„Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A mai napon az Index.hu hírportál címlapján megjelent, https://index.hu/belfold/2020/07/14/naih_szel_hadhazy_nemzeti_konzultacio/ címen elérhető cikk félrevezetően értelmezhető címe miatt kérem a cím soron kívüli helyesbítését, ennek nem teljesítése esetén jelen megkeresésem nyilvánossá tételét az alábbiak alapján:

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság honlapján 2020.07.13-án a nemzeti konzultációs kérdőívek kezelésével kapcsolatban közzétett közleménye éppen arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a konzultációs ívek címzettjeiből nem lehet szimpatizánsi adatbázist építeni! A szimpatizánsi adatbázis építése ugyanis a nemzeti konzultációs kérdőívek gyűjtésétől eltérő, külön, önálló adatkezelési célt jelent, amelyhez már az adatok gyűjtését megelőzően adatkezelési tájékoztatás, adatbiztonsági intézkedések, és az adatkezelés átláthatóságát és jogszerűségét biztosító intézkedések szükségesek, ezek hiányában az sérti a GDPR rendelkezéseit. Szintén felvetődik az érintetti jogok biztosításának kérdése, és ilyen beküldések kapcsán bizonytalan az adatok megőrzésének tervezett ideje, az adatokhoz hozzáférők köre.

Szimpatizánsokról tehát önállóan csak a célhoz kötöttség, adatminimalizálás, átlátható és tisztességes adatkezelés elvének biztosítása mellett, önálló adatkezelésként lehet jogszerűen adatbázist építeni! Tekintettel arra, hogy a szimpatizánsi adatok (pártállásra, politikai nézetre vonatkozó adatok) különleges adatok, így azok kezelése önállóan és kifejezetten megadott hozzájárulás birtokában, aláírással történhet, amelynek megadására legfeljebb az ívek begyűjtése, vagyis a személyes találkozás keretében kerülhet sor.

Erre tekintettel a cikk címét kérem úgy módosítani, hogy abban kifejezésre jusson az, hogy a külön adatkezelési tájékoztatás és az adatvédelmi előírások teljesítésének hiányában történő kérdőív beküldésre irányuló felhívás illegális, például: „Adatvédelmi hatóság: jogellenes szimpatizánsi adatbázist építeni a nemzeti konzultációs kérdőívekből” vagy „Adatvédelmi hatóság: Szimpatizánsi adatbázis nem építhető a nemzeti konzultációs kérdőívekből jogszerűen”.

Üdvözlettel,
Dr. Péterfalvi Attila
elnök, c. egyetemi tanár

Korábban írtuk

Frissítés: az Index.hu eleget tett a hatóság kérésének

Kedd este az alábbi közleményt adta ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság:

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ma délután kiadott közleményét kiegészíti azzal, hogy az Index.hu hírportál a korábban „Adatvédelmi hatóság: Szimpatizánsi adatbázis építhető a nemzeti konzultációs kérdőívekből” címmel megjelent cikk címét pontosította. Dull Szabolcs főszerkesztő válaszlevelében jelezte, hogy egy másodpercig sem állt szándékukban félreértelmezni a Hatóság álláspontját. A helyesbítéssel a Hatóság ezt a kérdést lezártnak tekinti.