A Magyar Nemzet szerdai lapszámában megjelent cikkben Izer Norbert azt mondta, hogy a kormány néhány év alatt a felére mérsékelte a munkáltatók adóját, a 2016-ban megkezdett többlépcsős adócsökkentés mára 2700 milliárd forinttal támogatja a magyarországi vállalkozásokat.

Hirdetés

Az államtitkár szerint az adócsökkentés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy öt év alatt 150 ezer forinttal nőtt a havi átlagkereset.

A cikkben jelezték, hogy utolsó évébe fordult az egyik legnagyobb adócsökkentési program, a hatéves bérmegállapodás. A kormány 2016 végén hívta tárgyalóasztalhoz a munkaadók és a munkavállalók képviselőit, akikkel rövid úton megállapodott arról, hogy ha ütemesen emelkednek a keresetek, akkor érezhetően mérséklődik a vállalkozások közterhe.

Az első öt év mérlegét megvonva Izer Norbert azt mondta, hogy több fontos tanulság is látható.

Korábban írtuk

Felidézte: a megállapodás 2016 novemberében született meg, akkor 27 százalék volt a szociális hozzájárulási adó (szocho), valamint további 1,5 százalékot tett ki a szakképzési hozzájárulás, az átlagbér pedig havi bruttó 270 ezer forint körül mozgott. A szochót már a következő évben 22 százalékra mérsékelték, újabb vágás után 2018-ban 19,5 százalék volt az adóteher, a következő esztendőben pedig újabb 2 százalékpontot faragtak belőle.

„Az adócsökkentés azért haladhatott ilyen ütemben, mert a vállalkozók nagy tempóban emelték az alkalmazottjaik bérét. Ezt azért is tehették meg, mert egyre csökkent a bérre rakódó adó” – magyarázta az összefüggéseket az államtitkár.

„Mint annyi mindent, a koronavírus-járvány az adócsökkentés forgatókönyvét is érintette, a tehermérséklés azonban nem maradt el” – emelte ki, megjegyezve: 2020-ban újra jelentősen megvágták a munkáltatók adóját, viszont a lépés akkor már nem a gazdasági növekedés fenntartását szolgálta, hanem a válság kezelését. Azt, hogy minél kevesebben veszítsék el az állásukat.

Hangsúlyozta: idén ismét számottevő mérséklés következett. Jelenleg 13 százalék az elvonás, és év elején megszűnt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.

Izer Norbert közölte, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak Magyarországon annyian, mint most, az átlagbér pedig a 2016-os havi bruttó 270 ezer forintról a múlt esztendő végére 430 ezerre nőtt.

A hat év alatt megvalósuló munkáltatói adócsökkentés révén a kormány idén 2700 milliárddal támogatja a munkaadókat – emelte ki.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a bérmegállapodásnak három fontos tapasztalata van.

Az egyik, hogy a gazdaságfejlesztés egyik fő eszköze ma az adócsökkentés. Másodszor: határozott lépésekre és hosszú távon kiszámítható kormányzati politikára van szükség, „ezt láthatóan meghálálják a gazdasági szereplők”. Harmadrészről, nem adóhatósági ellenőrzésekkel, bírságokkal kell fenyegetni a vállalkozásokat, hanem együtt kell működni a cégekkel – mondta Izer Norbert.