A példaértékű állami kárrendezési eljárás eredményeképpen a maximális, mintegy 62 millió forintos kártalanításra vált jogosulttá a hódmezővásárhelyi székhelyű HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Zrt. A pénzügyi vállalkozás a Szeviép beszállítóit finanszírozta, az építőipari vállalat különös csődjekor több mint 100 milliós számlakövetelése ragadt benn, a kintlévőséget kilenc évig tolta maga előtt. Gémes Péter vezérigazgató kiemelte, köszönettel tartoznak Lázár János miniszternek és Szabó Bálint jogásznak, akik felkarolták a károsultak ügyét – írja a promenad.hu.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az állami kárrendezés révén végre pénzükhöz juthattak azok a – még talpon lévő – kis- és közepes vállalkozások, amelyeket megrengetett a Szeviép Zrt. 2009-2010-ben bekövetkezett csődje – mondta a portálnak Gémes Péter, a HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató beszámolt, hogy az elmúlt hetekben érkezett meg a cég számlájára a kártalanítás összege, amelyért a károsult vállalkozások lassan kilenc éve küzdöttek. A HÓDinvest a csőd pillanatában 100 millió forintot is meghaladó számlaköveteléssel rendelkezett a Szeviép felé, mivel annak beszállítóit a vásárhelyi székhelyű cég finanszírozta, később faktorálta a követeléseket.

Arra a kérdésre, hogy mi vezethetett a Szeviép csődjéhez a vezérigazgató úgy felelt: több körülmény, köztük a hibás működés, a rossz döntések sora. A fizetési gondok az M43-as elkerülő építése kapcsán domborodtak ki 2009 augusztusától, ekkor már a Szeviép nem vagy csak jelentős késedelemmel tudta kifizetni beszállítóit ezen nagyberuházás, valamint a szeged villamosprojekt kapcsán.

A teljes cikket a promenad.hu oldalon erre a linkre kattintva olvashatja el.