Fotó: MTI/Róka László, illusztráció

A Köztársasági Elnöki Hivatal előtt tüntettek hétfő késő este, miután Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, és az megjelent a Magyar Közlönyben.

A budapesti Sándor-palota előtti füves terület egy részét foglalták el a demonstrálók, az épület előtt rendőrsorfal állt.

A tüntetők bírálták az államfőt, amiért aláírta a múlt héten elfogadott jogszabályt, valamint kormányellenes jelszavakat kiabáltak.

Az MTI munkatársa a demonstrálók között látta Mécs Imre volt szabad demokrata, majd szocialista, és Szabó Szabolcs (Együtt) jelenlegi független országgyűlési képviselőt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy spontán gyülekezés volt a hivatalnál, amelyet biztosítottak. Egy tüntetőt előállítottak – híradások szerint Gulyás Mártont -, mert festékes flakont dobott a rendőrök felé.

A demonstrálók nem sokkal éjfél előtt elvonultak a belvárosba.

A menet az Oktogon és a Blaha Lujza tér érintésével végül a rádiószékházhoz vonult. A tüntetők egy EU-s zászlót tűztek ki a rádió épületére. A demonstráció hajnali kettőkor véget ért. Mára a Hősök terére hirdettek meg a civiltörvény és a CEU-törvény ellen tiltakozást.

MTI