Demeter Ervin – aki az első Orbán-kormányban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter volt – és Németh Szilárd a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslaton változtatna. A parlamenti honlapon olvasható módosító javaslatra az Index hívta fel a figyelmet.

Az ugyancsak fideszes Kocsis Máté és Csampa Zsolt által kezdeményezett törvényjavaslat szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esőknek a kockázati tényezők között egyebek mellett arról kellene számot adniuk, hogy milyen magánjellegű kapcsolatot tartanak fenn külföldi állampolgárokkal, fogyasztanak-e alkoholt, s ha igen, milyen mértékben, szenvedtek-e alkoholfüggőségben, alkalmanként vagy rendszeresen fogyasztottak-e kábítószert, van-e házasságon, illetve élettársi közösségen kívüli kapcsolatuk, illetve álltak-e kapcsolatban a demokratikus jogállam alapelveit tagadó mozgalommal. E kérdéseket a házas-, illetve élettársakra vonatkozóan is meg kell válaszolni.

Demeter Ervin és Németh Szilárd ezt a sort bővítené ki. Indoklásuk szerint a nemzetbiztonsági kockázat teljes körű megítélése miatt szükséges rákérdezni, hogy az ellenőrzésen áteső kapcsolatban állt-e 1990 előtt „a kommunista (szocialista) ideológia kiszolgálására létrehozott szervezettel”, vagyis tagja-e volt például az állampártnak.

(MTI)