Hirdetés

– Hogyan értékeli a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság döntését?

– Teljesen értetlenül állok a FÖRI döntése előtt, hiszen a jelenlegi balliberális fővárosi vezetés az önkormányzati kampányban még nagyon „állatbarátnak” mutatkozott, a DOKTA pedig kifejezetten az Illatos úti gyepmesteri telep támogatására jött létre. Annak fényében pedig különösen érthetetlen ez a lépés, hogy Karácsony Gergely a választási kampányban még állatvédelmi chartát és budapesti állatvédelmi ombudsmant ígért. Arra pedig nincsenek szavak, hogy Handl Tamás ezek után arra hivatkozott, szerződés hiányában etikátlannak tartaná elfogadni a DOKTA által felajánlott adományokat. Holott épp ő volt az, aki ezzel a döntésével megakadályozta, hogy 4 millió forinttal támogassuk a telepet, amely összeg pályázati pénzekből és a személyi jövedelemadó 1% felajánlásaiból gyűlt össze, és amelyet az alapító okiratunk szerint másra nem is fordíthatunk.

– Ön szerint mi lehet a döntés oka?

– Csak remélni tudom, hogy nem politikai megfontolásból, azért hozta ezt az érthetetlen döntést Handl Tamás, mert a DOKTA alapítói között van dr. György István akkori főpolgármester-helyettes, jelenlegi területi közigazgatásért felelős államtitkár és dr. Pető György, a FÖRI korábbi vezetője.

Korábban írtuk

– Hogyan segítette a DOKTA az utóbbi években az Illatos úti ebtelepet?

– Az elmúlt években 11 millió forinttal tudtunk segíteni, igyekeztünk jobbá tenni a bent lévő állatok életkörülményeit, hiszen az Illatos úti telepnek óriási a telítettsége. Szinte teljes egészében berendeztük a műtőt, altatógéppel, műtéti őrző monitorral, vér- és vizeletcentrifugával, röntgenfelszereléssel, infúziós állvánnyal, hematológiai laborautomatával, műtőasztallal és sok egyéb más orvosi eszközzel segítettük a telepet. De több esetben más civil szervezetekkel közösen is nyújtottunk segítséget, akár a laborköltségek átvállalásával, akár gyógyszerek és gyógytápok megvásárlásával.

– Nemcsak magát a telepet, hanem a telepen bent élő állatokat is próbálták segíteni?

– Így van, szintén közösen más állatvédő szervezetekkel tavaly hetedik alkalommal szerveztük meg az Örökbefogadott Állatok Napját, ahol minél több árva állatot próbáltunk gazdihoz juttatni, és a vendégeket a gyepmesteri telepekről való örökbefogadásra buzdítottuk. A telepen bent lévő, kevésbé szocializált kutyusok gazdát találását kiképzők általi rehabilitációval próbáltuk elősegíteni. És igyekszünk küzdeni a szaporítók ellen is, akiknek a kártékonyságára egy tavaly bemutatott kiadvánnyal hívtuk fel a figyelmet.

– És most hogyan tovább?

– Az állatok védelmének érdekében mindenképpen azon dolgozunk, hogy valamiféle megoldás születhessen, és eljuthasson az Illatos úti telepre a pénz. Remélem, hogy az önmagát állatbarátnak beállító városvezetés él a második esély lehetőségével és jobb belátásra tér.