Fotó: MTI archív illusztráció
Hirdetés

Horváth Bálint közleményében arra reagált, hogy Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója napközben arról beszélt, a hatalom „politikai bunkósbotként” használja a számvevőszéket, amely az állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a DK-t, hogy elhallgattassák az ellenzéki pártot.

Az ÁSZ kommunikációs vezetője aláhúzta, a számvevőszék a törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a DK – 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését.

A DK pártigazgatójának nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független ÁSZ – az alaptörvény előírásainak megfelelően – ellátja a törvényekben előírt feladatait – fejtette ki Horváth Bálint, majd aláhúzta, a számvevőszék a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését.

Kiemelte, az ÁSZ a törvényi előírásnak megfelelően a párt ellenőrzéséről készült jelentéstervezetet észrevételezésre megküldte a párt elnökének, aki a jogszabályi előírásnak megfelelően észrevételt tett. A jelentéstervezet nem nyilvános, az ellenőrzés lefolytatásért felelős számvevőszéki vezető értékeli a DK észrevételeit, majd az ÁSZ a jelentést néhány héten belül nyilvánosságra hozza – tette hozzá.


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a teljes állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a Demokratikus Koalíciót (DK) – mondta az ellenzéki szervezet pártigazgatója szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI (archív, szerk.)

Sebián-Petrovszki László úgy fogalmazott, a kormány korábban a koronavírus-járványra hivatkozva minden ellenzéki párt állami támogatásának felét elvette, a számvevőszék pedig duplán büntetné a DK-t.

Kiemelte, a „pártállamian” működő ÁSZ olyan papírok eredeti példányait követeli, amelyek megsemmisültek a DK székházának másfél évvel ezelőtti tűzvészében, a másolatok ugyanakkor ott vannak a számvevőszéknél.

A DK országgyűlési képviselője szerint az ÁSZ nem segíteni, hanem büntetni akar, erre utal ugyanis, hogy jelentésében nem tesz említést irodájuk leégéséről, és ezzel azt a látszatot kelti, hogy rossz szándékból nem mutatják be a kért iratokat.

A kormány, ha a járványt és a válságot nem is, de a demokrácia maradványait és az ellenzéket biztosan felszámolná – mondta Sebián-Petrovszki László.

Hangsúlyozta, csak banánköztársaságokban és illiberális demokráciákban fordulhat elő, hogy a kormány a járvány leple alatt meg akarja szüntetni a legnagyobb ellenzéki párt állami támogatását.

A hatalom ugyanakkor téved, ha azt hiszi: a „politikai bunkósbotként” használt számvevőszékkel el tudja némítani a DK-t, és az a jövőben nem kérdez majd például a koronavírus-járvány elleni maszkokról, vagy nem emel szót a munkájukat elvesztők érdekében.