„A szervezet statisztikai mintavétellel kiválasztott 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetét ellenőrizte. Egy önkormányzat – Esztergom – esetében nem volt mód a helyszíni ellenőrzés megtartására. A polgármester az ellenőrzést megalapozó tanúsítványokat sem az eredeti, 2011. szeptember 30-i, sem a módosított, 2011. október 31-i határidőre nem küldte meg” – írta honlapján az ÁSZ.

A szervezet közölte, hogy a polgármester ezzel megszegte az adatszolgáltatással kapcsolatos kötelezettségét, ezért a vonatkozó jogszabály alapján szabálysértési eljárást indítanak ellene.

Tétényi Éva független polgármester szerdán az MTI kérdésére elmondta: a városháza pénzügyi osztálya jelezte az ÁSZ-nak, hogy a kért összesítéseket azért nem tudták kitölteni, mert a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló Strigonium Zrt. a megadott határidőre nem szolgáltatott adatokat, amelyek főleg gazdálkodással voltak kapcsolatosak.

A Strigonium Zrt. vezérigazgatója, Arany Tamás az MTI-nek kijelentette, hogy cége az önkormányzattól nem kapott hivatalos megkeresést az adatszolgáltatásra, ezért visszautasítja a polgármester állításait.

(MTI)