A közlemény szerint a tárgyalópartnerek örömmel állapították meg, hogy a két ország általános kapcsolatait semmifajta nehézség nem terheli. Ugyanakkor a gazdasági együttműködés intenzitása alacsony, ezért a magyar miniszterelnök abban állapodott meg az ausztrál külügyminiszterrel, hogy olyan közös munkacsoportot hoznak létre, melynek feladata a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztése lesz – írta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor tájékoztatta tárgyalópartnerét a Magyarország megújítása érdekében tett lépésekről és kiemelte a foglalkoztatás jelentős növelésére vonatkozó kormányzati célkitűzést.

Martonyi: az uniónak és az ázsiai országoknak közelebb kell kerülniük egymáshoz

Az EU-nak és az ázsiai országoknak közelebb kerül kell kerülniük egymáshoz, erről teljes az egyetértés a két fél között – mondta Martonyi János külügyminiszter hétfőn Gödöllőn.

A tárcavezető a magyar EU-elnökség keretében szervezett kétnapos EU-Ázsia találkozó (ASEM) elején az eseményt közvetítő médiumnak adott interjújában kifejtette: szorosabb és intenzívebb együttműködésre van szükség az EU és Ázsia között. A kooperáció lehetséges területei közül a kereskedelmet, a befektetéseket, a kultúrát és az oktatást emelte ki a miniszter.

Martonyi János hangsúlyozta, az európai és az ázsiai országoknak több közös kihívással kell szembenézniük, ezért szolidárisabbnak kell lenniük egymással. Ezek a kihívások egyaránt lehetnek természeti katasztrófák, illetve az emberek által előidézett súlyos problémák, mint például a terrorizmus – mutatott rá. Ezek az események mindenkire hatással vannak, ezért is kell az országoknak összefogniuk – mondta, hozzáfűzve: „egy család vagyunk”.

A miniszter megjegyezte: az EU-Ázsia találkozón kiemelten foglalkoznak a nem hagyományos biztonságpolitikai kihívásokkal. Az eseményen 46 ország és több nemzetközi szervezet képviselteti magát – tette hozzá.

(MTI)