„Ha el akarjuk érni azt az üzemméretet, ahol tényleg érdemes lesz csinálni, és lehet jól csinálni, tőkére szükségünk van” – két évvel ezelőtt így kommentálta Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. egyik tulajdonosa azt a hírt, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, vagyis az EBRD beszáll a magyar kórházakat üzemeltető cégbe. A Népszabadság mostani információjáról, miszerint a londoni székhelyű bank most túladna a részvényeken, viszont senki nem kívánt nyilatkozni a cégből. Igaz, nem is cáfolták a hírt.

Elismerték, hogy folynak tárgyalások a tulajdonosi szerkezet átalakításáról. Az EBRD 2007 szeptemberében szerzett 30 százalékos tulajdonrészt a HospInvestben négymillió euróért, mostani áron 1,2 milliárd forintért. A befektetést akkor részben azzal indokolták, hogy a magyar egészségügyben komoly reformok lesznek, és nagyobb szerepet kap a magántőke.

Azóta a reformtervek némileg módosultak. Hogy ezért gondolta-e meg magát az EBRD egyelőre nem tudtuk megkérdezni. Se a londoni irodától, se a magyar kirendeltségtől nem kaptunk még választ. A döntést befolyásolhatták az egri kórház átvétele körüli botrányok is, a bíróság múlt héten első fokon érvénytelenítette az intézmény működtetésére kötött szerződést. Információk szerint az EBRD-nek 120-150 részvénye van, ezek névértéke egyenként egymillió forint, a bank ennyiért adna túl részesedésén.

(MR)