Elmondta, hogy 2015-től az identitásmegőrzés, az oktatás és a kultúra támogatása mellett a nemzetpolitikának egyre hangsúlyosabb céljává vált a külhoni magyarság gazdasági megerősítése és szülőföldön való boldogulásának elősegítése. „Ennek érdekében 2016-ban a külhoni magyar fiatal vállalkozók, 2017-ben pedig a külhoni magyar családi vállalkozások számára hirdettünk tematikus éveket. Pályázatokat indítottunk határon túli mikro- és kisvállalkozások támogatására, ezzel párhuzamosan pedig elindult a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálásában” – emlékeztetett.

Hirdetés

A külhoni vállalkozóknak nyújtott szakmai segítség szükségességét szem előtt tartva elkezdték kiépíteni a Kárpát-medencei vállalkozókat összekötő hálót is, csakúgy mint korábban a nagycsaládosoknál, a testvértelepüléseknél, gyerekgyógyászoknál, óvodáknál és iskoláknál – hangoztatta Potápi Árpád János.

Mint mondta, szakmai partnerükkel, a Design Terminallal azért hívták életre a nagyvállalkozói mentorprogramot, hogy segítsen lerövidíteni a kezdő vállalkozók tanulási, felkészülési időszakát. „Ez azért fontos, mert akár több évig, egy évtizedig is eltarthat, amíg egy kezdő vállalkozó megismeri a gazdasági, jogi és adminisztrációs környezetet, kiépül a kellő kapcsolatrendszere” – fejtette ki. Hozzátette: „a program lényege, hogy sok éve vagy akár több évtizede működő, jól menő vállalkozókat kötünk össze most induló, fiatal vállalkozásokkal. Az együttműködésben a már befutott nagyvállalkozók átadják szakmai tudásukat és tapasztalataikat a kezdőknek, azaz mentorálják őket.”

Beszélt arról is, hogy a külhoni magyar vállalkozók támogatásával „külhoni magyar családok sokaságát segítjük”. „Mivel a külhoni vállalkozások egy jelentős része működik Magyarországon is, illetve az üzleti partnereik sok esetben hazánkban vannak, ezért a gazdaságfejlesztésnél nyújtott támogatás adóforintok formájában visszatérül a magyar gazdaságba” – tette hozzá.

Potápi Árpád János elmondta: „Azt tapasztaljuk, hogy egyre több olyan külhoni vállalkozó van, aki már a munkája során, a gyakorlatban is teljes Kárpát-medencében gondolkodik. (…) Ennek a folyamatnak rendkívül erős nemzetépítő ereje van, ami Magyarország és a magyar nemzetpolitika számára kiemelt jelentőséggel bír.”

Az államtitkár beszámolt arról, hogy mentorprogramban – amely 2019 végén indult el a Délvidéken, majd a többi külhoni régióban is folytatódott – eddig összesen ötszáz vállalkozó vett részt, 330 mentorált és 170 mentor. Hozzátette azt is, hogy a kormány mindenképpen indít még hasonló programokat.

Korábban írtuk