Szentkirályi Alexandra elmondta, a magyar járványügyi helyzet a külföldi trendeket követi: ahogy Magyarországon, úgy külföldön is emelkedett a fertőzöttek száma, s erre lehet számítani a következő hetekben is.

Hirdetés

Hozzátette, az első hullám idején az ország jól védekezett, és sikerült felkészteni az egészségügyet a második hullámra, így minden személyi, illetve tárgyi feltétel adott.

„Ha valakinek szüksége van arra, hogy valamilyen kezelést kapjon, esetleg kórházba kerül, akkor ezt bírni fogja a magyar egészségügy” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

Mindenképpen a védekezésre kell koncentrálni – fűzte hozzá a kormányszóvivő -, amíg nincs vakcina a vírus ellen. Ennek fontos része az erőforrások beosztása; jelenleg 40 olyan kórház van, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, de ha szükséges, akkor további kórházakat tudnak bevonni.

Korábban írtuk

Ezekbe az intézményekbe orvosok és ápolók is kellenek, akiket átvezényelhetnek. Ez jelenleg a szakemberek 1 százalékét érinti – emelte ki Szentkirályi Alexandra.

Kitért arra is, az orvosok „soha nem látott” béremelése és a hálapénz kivezetése kapcsán a Magyar Orvosi Kamara javaslatát valósította meg a kormány. Ugyanakkor hátra van még 18 olyan rendelet, amelyeket szintén az orvosi kamarával egyetértésben alkotnak majd meg.

Hozzátette, előreláthatóan még a héten foglalkoznak majd – a kamara bevonásával – a háziorvosokat érintő új szabályokkal, aminek része a praxisközösségek létrehozása is.