Az összes orvos eddig kevesebb mint 1 százalékának az átvezénylésére került sor, de erre járvány idején szükség van – mondta a kormányszóvivő.

Hirdetés

Hozzátette: a legrosszabb forgatókönyvek szerint az országban 200 ezer fertőzött lehet, akiknek az ellátásához 36 ezer kórházi ágyra és több ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. A magyar egészségügy ennek kétszeresét is képes teljesíteni – hangsúlyozta.

Szentkirályi Alexandra szólt arról is, hogy az orvosok bére eddig soha nem látott mértékben emelkedik, de ezt meg is érdemlik, hiszen most a legnehezebb a munkájuk, a legnagyobb a felelősségük.

Kitért arra, hogy a törvényhez kapcsolódó 18 rendelet megalkotásakor is együttműködik a kormány az orvosi kamarával. A szabályozás célja, hogy az ellátórendszer felkészült legyen a terhelésre és az új feltételek az orvosok számára is húzóerőt jelentsenek. Az ápolók bére 2016 óta emelkedik és 2022-re 2,5-szer nagyobb lesz – mondta a kormányszóvivő.

Korábban írtuk

A gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva kiemelte a munkahelyvédelmet, a hitelmoratóriumot és az otthonteremtési támogatásokat.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy a nemzeti konzultáció komoly szerepet tölt be a kormány munkájában, a legutóbbi is nagyon sikeres volt. A kormány mindig olyan lépéseket tesz, amelyek találkoznak az emberek véleményével, ilyen például a maszkviseléssel kapcsolatos szabályozás – tette hozzá.