Az Együtt aktivistái elkezdték gyűjteni az aláírásokat az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéshez.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Juhász Péter pártelnök a referendumot kezdeményező Vágó Gábor volt LMP-s képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy normális világban az állami vezetők béreinek a piaci viszonyokhoz kellene illeszkedniük, de „Orbán Viktor rendszerében” nem a teljesítmény és hozzáértés, hanem kizárólag a Fideszhez való lojalitás szabja meg egyes emberek fizetését.
    
Vágó Gábor szerint a kérdése rávilágít a „magyar társadalom legfontosabb problémájára”, az óriási bérfeszültségre. „Durván igazságtalan”- mondta -, hogy miközben a dolgozók felének fizetése nem éri el a százezer forintot, addig az állami cégek felsővezetői ötmilliót is kereshetnek.
    
Hangsúlyozta, hogy összesen 120 napjuk van az aláírások összegyűjtésére. 
    
Korábban az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is jelezte csatlakozási szándékát, de ők csak később kezdik gyűjteni a szignókat – tette hozzá.  
    
Vágó Gábor népszavazási kérdését a Kúria hitelesítette, annak szövege: „Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”.

MTI