Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Volt már a mostaninál is keményebb harc, de a jelenleginél sunnyogóbb, félrevezetőbb és képmutatóbb kampányt még nem láttam, fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott, szombaton megjelent interjúban Tarlós István, aki szerint az ellene induló főpolgármester-jelöltek ismeretei, tapasztalatai is mérsékeltek.

– Ez az ellenzéki kampány nem a városról, nem a teljesítmények összehasonlításáról és nem az önkormányzati kompetenciákról szólt. Hallok olyan kritikákat, hogy nem is kampányolok, pedig kezdettől fogva arra törekszem, hogy bemutassam azokat a dolgokat, amiket megcsináltunk, illetve azokat, amit előkészítettünk és megvalósítunk, ha hétfőn folytathatjuk a munkát – fogalmazott a beszélgetésben Tarlós István. 

– Az nekem nem kampány, ha valaki minden második nap kiáll egy utcasarokra, hat emberrel maga mögött, majd nyilvánvalóan teljesíthetetlen ajánlatokat tesz, miközben a saját teljesítményéről semmit nem lehet tudni. A kampányban az ellenzék részéről mindenről szó esett, csak arról nem, amiről kellett volna.

Hozzátette: az elmúlt kilenc évben 170 projekt valósult meg – a nagyobb beruházások közé tartozott a 4-es metró befejezése, a 3-as metró felújításának elindítása, a BKV járműveinek cseréje. 400 kilométer csatorna, 35 kilométer kerékpárút épült, megújult a Széll Kálmán tér, a Margitsziget, valamint ötven köztér a Tér_köz pályázat segítségével, felújítottak és bővítettek hét fürdőt.

– Megterveztük és megépítettük a budai fonódó villamost, felújítottuk, meghosszabbítottuk az 1-es és a 3-as villamosvonalakat, folyamatosan újítjuk fel és bővítjük az állatkertet. Elindultak az árvízvédelmi beruházások, épül a Főtáv-körvezeték. A város zöldprogramjának részeként pedig első ütemben tízezer fát ültettünk a hiányos fasorokba, parkokba. Elkészült és a Fővárosi Közgyűlés elfogadta például a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési tervet, a Budapesti mobilitási tervet, a Gazdasági és foglalkoztatási tervet, a klímastratégiát, a Zöldinfrastruktúra-fejlesztési koncepciót, a szmogrendeletet – mondta a főpolgármester. – A ciklus eredményeinek elismerését jelenti, hogy Brüsszelből megkaptuk az Európa legjobb úti célja 2019 díjat, valamint az, hogy a The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit felmérése szerint Budapest a kelet-európai régió legélhetőbb városa, valamint 2010 óta húsz helyet léptünk előre az élhető városok sorrendjében.

A kérdésre, hogy mi az ellenzék és mi az ő választóknak tett ajánlata közötti legfőbb különbség, Tarlós István így válaszolt:

– Az ellenzék ajánlata Catullus sorait idézve: „szélbe írott betű csak, rajz rohanó vizeken”. Az én ajánlatom ezzel szemben a tényeken alapszik: amik megvalósultak, és az előkészített projektek, amik átmentek a Fővárosi Közgyűlésen, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán és a kormányon is. Továbbá a miniszterelnökkel kötött megállapodásom, amelyről Orbán Viktor tudja a legjobban, ha nem tartják be, akkor felállok

– mondta Tarlós István.

A beszélgetésben a kihívókról is szó esik.

– Karácsony Gergelyről szövetségese, Gyurcsány Ferenc jelentette ki nagy nyilvánosság előtt, hogy kiment mögüle a támogatás, erőtlen ahhoz, hogy nyerjen. Emlékszik valaki arra, hogy Orbán Viktor ilyeneket mondott volna rólam? Azt sorolom, hogy mit csináltunk meg, és még mit fogunk. Ezzel szemben hallott bárki arról, hogy Karácsony Gergely kerületében, Zuglóban mi valósult meg? Az is döbbenetes, amiket összehord a főváros és Zugló pénzügyi helyzetéről. Nyilvánvalóan nem érti a költségvetés szerkezetét sem

– fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester kitért az elmúlt időszak botrányaira is.

Zugló, Kispest, Párbeszéd-iroda – ezek alapjában Karácsony ügyei, az ő jelöltjük. Valamennyiről lapít. Kezdem ezért Győrrel. Amit Borkai Zsolt csinált, és ahogy, az felháborító, védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan. Ez az ember méltatlanná vált. Olyan nincs, hogy ez magánügy. Nem értem, miért nem vonja le magától a konzekvenciát – mondta Tarlós István. – Ami pedig kitudódott korábban Zuglóban, a súlyos veszteségeket okozó parkolási szerződések kapcsán, annak az egyik pikantériája, hogy a helyi szocialisták miért szavaznak folyamatosan szövetségesükkel, Karácsony Gergely polgármesterrel szemben? Karácsony nemcsak a korábbi szerződést – amit maga nevezett korrupciónak – írta alá minden jogorvoslati lehetőség mellőzésével, de kötött egy másikat is a testületi határozattal szemben. Zuglóban pedig az érvényes testületi döntés ellenére továbbra is büntetik a helyben lakókat a parkolásért. Ami a Párbeszéd irodájában – ha egyáltalán ott történt – felvett beszélgetést illeti, az porrá zúzza a „megingathatatlan” ellenzéki összefogást. Egymás között a nullaszázalékos Párbeszéd vezetői a velük szövetséges nagy pártok politikusait bűnözőnek nevezik, szidalmazzák? Milyen összefogás az ilyen? Ha ez a véleménye Karácsonynak, akkor miért fogadja el ezeknek a pártoknak a támogatását?

A teljes interjú, amiben a főpolgármester arra a kérdésre is válaszol, mi lesz az első dolga az eredményhirdetés után, itt olvasható.