Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az ellenzék átállt Brüsszel oldalára – így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták a parlamentben a bevándorlással kapcsolatos alaptörvény-módosítást.A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott: a következő hetekben, hónapokban a kormány az európai küzdőtéren csak a Fidesz-KDNP-re számítva folytathatja a küzdelmet a bevándorlás megállításáért, „ebben a küzdelemben az ellenzékre nem lehet számítani”.

„Most, hogy a Jobbik is korábbi radikálisokból ilyen zsúrpubik gyülekezetévé vált, láthatóan átállt Brüsszel oldalára, és (…) nem a magyar emberek érdekét, hanem Brüsszel szempontjait képviseli a magyar politikában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ettől még a feladatot el kell végezni, a bevándorlást meg kell állítani.
    
Arra a kérdésre, hogy e szerint jelenleg nincsenek további tervek az alkotmány módosítására, azt felelte: a hadszíntér Brüsszelben van, „itthon amit lehetett, elvégeztünk, tehát a mi lelkiismeretünk tiszta”. Nemzeti konzultációt tartottak, népszavazást rendeztek, majd javasolták az alkotmány módosítását, de ezt nem tudták elérni, mert „az ellenzék átállt Brüsszel oldalára” – mondta.
    
Most értelmezni kell az alaptörvény hatályos, „migráció tekintetében nem egyértelmű” szövegét, és ezzel a tarisznyában Brüsszelben meg kell vívni a küzdelmet – közölte Orbán Viktor. Jelezte, december 15-16-án lesz miniszterelnöki csúcstalálkozó Brüsszelben, ahol eldőlhet az Európai Unió bevándorláshoz való viszonya a következő évekre.
    
A miniszterelnök azt mondta, a bevándorlás ügyét a mai életünk legfontosabb kérdésének tartja, és arra számít, hogy ez még hosszú évekig így lesz, ezért a politikának is ezt kell a legfontosabb kérdésnek tekinteni, amelyet ki kell venni a pártgondolkodás logikájából, és minden más kérdés elé kell helyezni. Szerinte azonban „az ellenzéki pártok nem tudtak felnőni” ehhez a feladathoz, mert úgy gondolkodnak, hogy nekik az a jó, ami rossz a kormánynak.
    
A rádióinterjúban szóba került az EU és Törökországi közötti, a bevándorlással kapcsolatos egyezmény is, amelyről azt mondta: Magyarország a maga részéről megadja Törökországnak a tiszteletet, és a török politika belső berendezkedésének kérdését kizárólag a török emberek ügyének tekinti, „majd ők eldöntik, mit akarnak”.

A magyar szempont úgy szól, hogy Törökország maradjon stabil ország, az ellenkező eset ugyanis „ránk nézve (…) komoly veszélyt jelenthet” – közölte. Ezért „nekünk támogatnunk kell azokat a politikai erőket Törökországban, amelyek rendet, nyugalmat, kiszámíthatóságot és stabilitást hoznak létre” – jelentette ki.
    
Európának pedig arra kell törekednie, hogy ha betartja Törökország a megállapodást, ha nem, „akkor is képesek legyünk megvédeni a saját országainkat” – mondta Orbán Viktor.

MTI