Zsigmond Barna Pál (Fidesz) arról beszélt: a kormány elutasítja azt a baloldali felvetést, hogy Magyarország fegyvereket vagy katonákat küldjön Ukrajnába. A képviselő szerint a baloldal belekezdett egy „veszélyes és visszataszító kampányba”. A baloldal célkeresztet rajzol a kárpátaljai magyarok homlokára azzal, hogy hol oroszbarátnak bélyegzik őket, hol hősi harcra biztatja a kényszersorozottakat.

Hirdetés

Ha a baloldalon múlna, akkor most több tízezer „magyar honfitársunk” lenne súlyos veszélyben, magyar útlevél nélkül a lezárt ukrán határ túloldalán. Ha rajtuk múlna, akkor fegyvereket és katonákat küldenének egy olyan háborús konfliktusba, amelyhez Magyarországnak semmi köze és amely bizonyosan „nem szolgálja az érdekeinket”, sőt veszélybe sodorja a magyarokat. Ha rajtuk múlna, akkor veszélyben lenne az energiabiztonságunk és külföldi katonákra kellene támaszkodnunk hazánk védelmében – sorolta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában úgy értékelt: a baloldal mindig megtagadta a kárpátaljai magyarokat, nem akartak nekik útlevelet adni, meg akarták tőlük vonni a szavazati jogukat és a választási kampány kezdete óta is folyamatosan gyalázzák őket.

Azt is mondta, a baloldal kettős beszédet alkalmaz, ők vádolják a kormányt és a kárpátaljai magyarokat oroszbarátsággal, miközben Gyurcsány Ferenc 2009-ben egy ukrán magánétteremben Moszkvában együtt vacsorázott Putyinnal.

Korábban írtuk

A baloldal a felelős a kárpátaljai magyarok sok-sok szenvedésért, amit az ott élő embereknek el kellett viselni az elmúlt hetekben és korábban is – jelentette ki Soltész Miklós.

Azt is mondta, a baloldal felelőtlen kijelentéseivel nemcsak a kárpátaljai, hanem általában a magyar és az ukrán emberek életét is veszélyezteti. Amikor azt mondják, hogy Magyarországról Kárpátalján keresztül kell fegyvereket szállítani, akkor azt az egyetlen, most még békés területet is be akarják vonni a háborúba, ahova tízezrével menekülnek magyarok, ukránok, afrikai diákok a háború elől.

Zsigmond Barna Pál a választ elfogadta.