Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Gulyás Gergely hangsúlyozta: hosszú vita zajlik a hazai közéletben arról, hogy mennyire előnyös, ha egy településnek kormánypárti polgármestere van. Abban már egyetértés látszik, hogy nem hátrányos, ugyanakkor e tekintetben mégis sajátos helyzet alakult ki – tette hozzá.

Kijelentette, nem a kormány együttműködési szándéka hiányzik ugyanis, hanem az ellenzéki jelöltek folytatnak a kormány ellen durva és méltánytalan kampányt, melyből egyértelműen látszik: ha nyernek, nekik nem a helyi közügyek színvonalas intézése, a közösség és a település felvirágoztatása a céljuk. Annyi bizonyos, ha valahol önkormányzati tisztségekről így gondolkodnak, az nem fog jót tenni az érintett településnek a kormány legjobb szándéka ellenére sem – jegyezte meg.

A miniszter szerint a jövő vasárnap esedékes választásnak helyben is komoly tétje van: Eger és Heves megye további fejlődése. Ennek jegyében Habis Lászlót, Eger jelenlegi polgármesterét, egyben a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjét, valamint Juhász Attila Simont, a Heves megyei közgyűlés elnökjelöltjét ajánlotta a választók figyelmébe, kérve mindkét jelölt támogatását.

Előbbit méltatva emlékeztetett: Habis László az elmúlt 9 évben bizonyította, Egerben komoly előrelépést lehet elérni. Látványos fejlődés tapasztalható a városban és annak környékén: jövő nyáron már gyorsforgalmi úton lehet megközelíteni a megyeszékhelyt, könnyítve ezzel Eger elérését és javítva a térség közlekedését is – húzta alá.

Eger és a kormányzat együttműködése az elmúlt években eredményes volt és a jelenlegi polgármester személye garancia arra, hogy ez a következő ciklusban is hasonlóan gyümölcsöző legyen – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a megyében eközben az országos példákhoz hasonlóan az ellenzéki pártok, „akik néhány éve még kikérték maguknak, hogy valaha is együttműködnének, eljutottak odáig, hogy mégis szövetségre léptek egymással”. „Az elvtelenség-versenyben a Heves megyei ellenzék holtversenyben aranyérmes, hiszen ilyen összefogás – közös megyei lista a Jobbiktól a DK-ig – csak két megyében jött létre” – jelentette ki.

Habis László Fidesz-KDNP-s polgármester-jelölt a tájékoztatón arról beszélt, hogy választási programjának két legfontosabb eleme az együttműködés, valamint a fejlesztések folytatása. Felidézte: az elmúlt 5 évben közel 40 milliárd forintnyi, Eger fejlesztését szolgáló forrás odaítéléséről született kormánydöntés. Az M25-ös autóút építésével együtt pedig ez az összeg meghaladja a 100 milliárd forintot, amely példátlan a város történetében.

A tervekben szerepel ezen felül az elkerülő út építése is, melynek előkészítése már tart – fűzte hozzá jelezve, hogy a közlekedési és egyéb beruházások együttesen Eger további fejlődésének mozgatórugói lesznek, melyekhez újbóli megválasztása esetén a kormánytól az eddigiekhez hasonlóan segítséget és biztos hátteret remélhet a város.

Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnökjelöltje utalt rá: Heves megyét nem hagyta magára a kabinet sem akkor, amikor 2010-ben „a szocialista vezetés romokat hagyott hátra maga után”, sem a fejlődés elindítása idején, sem manapság, amikor a megye fejlődő pályára állt. Olyan források is érkeztek ide az elmúlt években, amelyekkel kisebb települések évtizedes problémáit sikerült orvosolni – hangsúlyozta.