Fotó: Demokratikus Koalíció Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

Ki ne emlékezne a pandémia tombolása közepette dúló gyalázkodásra, rágalmazásra, vádaskodásra, hogy miért magasabb egyes országokban és miért alacsonyabb másutt a koronavírus-halálozás, amit aztán a hazai ellenzék különösebb felkészültség, szakmai jártasság nélkül azonnal politikai céljai szolgálatába állított, és a kormány, annak illetékes minisztere, dr. Kásler Miklós ellen fordított. Noha azt még ők is tudhatták, hogy a naponta közölt adatokból csak korlátozott következtetéseket lehet levonni, sőt az országonként jelentett Covid-halálozások adatainak ingadozásai, sajátosságai sem lehetnek igazán összehasonlíthatók, mégis emberi mivoltukból kivetkőzve, duzzadt nyaki erekkel, tisztelet és tisztesség nélkül felváltva üvöltözték: Gyil-ko-sok! 

Citáljuk ide például a Gyurcsány-féle DK 2021-ben kiadott egyik alpári kommünikéjét: 

„A Demokratikus Koalíció szerint brutális, amit a tömeggyilkos halálkormány tagjai művelnek. […] Kásler egy semmire sem való báb, aki pont semmit sem tesz hozzá a járvány elleni védekezéshez. […] Mindenek előtt viszont Kásler Miklós a Covid-osztály helyett inkább látogassa meg a főnökét, és adja be sürgősen a lemondását.”

Nem sokkal előtte a Heti Világgazdaság arról írt, hogy tudomásuk szerint létezik egy olyan Kásler jegyezte miniszteri levél – persze, nem létezett – amelyben arra utasította a halottvizsgáló orvosokat, hogy el kell titkolni a járványban elhunytak számát.

Korábban írtuk

Szabó Tímea 2020 tavaszán a következő ítéletet mondta a parlamentben: „Kásler Miklós egy hentes”, majd nőhöz méltatlan gátlástalansággal próbált politikai hasznot húzni bizonyos tragikus esetekből, bizonyítékok nélkül. 

– Tudja mi a valódi probléma, miniszter úr? – folytatta aztán. – Az, hogy önök 30 ezer ágy kiürítésével halálba küldtek embereket – sivalkodta kikelve magából. 

Szél Bernadett 2021 augusztusában azzal vádolta a kormányt, hogy a keleti vakcinák hatástalanok, ennek következtében pedig még többen halhatnak meg. Később a baloldal petíciót indított a kínai vakcina betiltásáért, miközben Korózs, Komáromi, Kunetz, Bangóné, Lantos Gabriella és a többi azzal riogatott úton-útfélen, hogy „kerek egy világon Magyarországon halnak meg a legtöbben”.

Az sem szegte például az orvoslásban különösen jártas Kunhalmi Ágnes, Vadai Ágnes, Ujhelyi István és a többi politikai percember kedvét, amikor 2021 őszén Európa, de más kontinensekkel történő összevetésben is beigazolódott, hogy a magyar egészségügy az átlagosnál sokkal jobban teljesített. Akkor jelent meg a világ legtekintélyesebb és legnagyobb példányszámú gazdasági lapjában, a Nikkei-ben, hogy alapos vizsgálatokat követően kijelenthető, Kína és Új-Zéland után mi magyarok következünk a járvány és annak gazdasági következményei kezelésében. Persze mit számít egy Jakabnak vagy Dobrevnek a világhírű Nikkei meg a japán szakemberek, kutatók véleménye?

Akkor tőlük volt hangos és velük volt tele a Brüsszelt és Sorost kiszolgáló komornyikmellényes ellenzéki sajtó, most viszont a WHO ránk nézve pozitív eredménnyel zárult tanulmányát, a Heti Világgazdaságot leszámítva, síri csend veszi körül. Pedig a vizsgálat készítői szerint az egyik fő céljuk az volt, hogy a világ nyilvánossága számára erkölcsi kötelesség számba venni a pandémiának tulajdonítható halálesetek számát. 

Ennek a nyílt és őszinte, ugyanakkor tudományos kötelességnek köszönhető a vizsgálat egyik legdöbbenetesebb megállapítása, tudniillik, hogy a vírus közvetlen és közvetett károkozása csaknem háromszor annyi halálesetet követelt a világban, mint a hivatalosan kimutatott szám. Például az indiai becslés 4,7 millió áldozatot valószínűsít, ugyanakkor a jelentéseikben „mindössze” 525 ezer szerepel. Ezeknek az adatoknak és tényeknek az ismeretében ma már az is bátran kijelenthető, hogy az, amit az ellenzék művelt és összehisztizett, egyenesen arra mutat: már az sem igaz, amit kérdeznek.

A tanulmány másik, szintén megdöbbentő és számunkra pedig perdöntően fontos megállapítása az, hogy az ellenzék vádaskodása, miszerint Magyarországon szedte az egyik legtöbb áldozatot a járvány, hazug és nem igaz. A vizsgálat egyértelműen bizonyítja: a többlethalálozás szintje összességében nálunk, Magyarországon volt a legalacsonyabb Közép-Európában, és inkább a sokkal eredményesebb nyugati és dél-európai mintákhoz hasonlatos. Jóllehet az elemzés nem a laikus politikus meg újságíró dolga, annyi talán mégis kijelenthető, hogy a világviszonylatban is elismerésre méltó magyar egészségügyi sikerhez nagyban járult hozzá éppen a kórháziágy-felszabadítás, illetve a gyors, unión belül is elsőként történt vakcinabeszerzés, valamint az oltakozás azonnali megkezdése.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A WHO által készített és eleddig leghitelesebb tanulmányról – amely nagyrészt visszaigazolta mindazt, amit a kormány és annak illetékes minisztere a pandémia tombolása idején tett – a Demokrata megkérdezte prof. dr. Kásler Miklóst, aki a következőket nyilatkozta:

– A sors különös elégtétele, hogy négyéves miniszteri megbízatásom utolsó napjaiban a HVG ismertette a WHO értékelését a Covid-járvány összhalálozásáról a világ különböző égtájain és országaiban. A világszervezet kutatói megállapították, hogy a magyarországi összhalálozás lényegesen alacsonyabb maradt, mint a többi ország többségében. Ezzel megerősíti az Operatív Törzs kérésére általam vezetett Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport – nívós szaklapokban megjelent, illetve megjelenő, de a hazai tömegtájékoztatásban alig ismertetett – eredményeit. A kutatási adatok azt bizonyítják, hogy az egészségügyért is felelős minisztérium háttérintézményeivel helyesen értelmezte és értékelte a pandémiát, tájékoztatta és tett javaslatokat az Operatív Törzsnek, amelyek alapján Magyarország kormánya kiemelkedő eredményességgel kezelte a világjárványt és mentette meg sok tízezer honfitársunk életét.

Utólag elmondva a történéseket sem felejthető azonban az a társadalmat félelemben és rettegésben tartó ellenzéki viselkedés, amely minduntalan hamis és hazug vádakkal és halállistákkal riogatott – vetettük közbe.

– Valóban kíméletlen és embertelen politikai támadások kereszttüzében dolgoztunk az úgynevezett szakértők sokszor megalapozatlan, megtévesztő szakvéleménye ellenére. Számos embert elbizonytalanítottak, elvették az esélyt a fertőzés elkerülésére. Számoljanak el lelkiismeretükkel, ha van! A kormány teljesítménye a kutatások eredményei alapján is kimagasló volt. A sokat szidott egészségügy hősiesen helytállt. Büszke vagyok rá, hogy egy lehetek közülük. Köszönöm a magyar nemzet többségének, hogy viselte a terheket és kitartott, mint mindig, ha szükség volt rá! A pandémia tudományos feldolgozása igazolni fogja az utókornak döntéseink helyességét, valamint az igazság győzedelmét. Morus Tamás, a katolikusság vértanúja, a szentté avatott angol humanista, akit VIII. Henrik 1535-ben lefejeztetett, a munkásságát támadók előtt kijelentette: „Az igazság akkor is igazság, ha csak egy ember mondja és az igazság akkor is igazság, ha senki sem mondja”.

A dr. Kásler Miklós vezette Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport nívós szaklapokban és kiadványokban megjelent, illetve megjelenő tanulmányai az alábbi helyeken érhetők el

A Magyar Belorvosi Archívumban megjelent, a koronavírus okozta többlethalandóságról készült magyar tanulmány szerint a V4 országok közül hazánkban okozott a legkisebb többlethalálozást a járvány:
http://www.belgyogyasztarsasag.hu/upload/belgyogyasz/magazine/mba_kulonlenyomat_2022.pdf

A Magyarországon alkalmazott vakcinák hatékonyságáról a HUN-VE vizsgálatok számoltak be, melynek első kutatási eredmények novemberben egy neves angol nyelvű szaklapban jelent meg:
https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(21)00639-X/fulltext

A második, a HUN-VE 2 vizsgálat szakmai lektorálása lezárult, a tanulmány hamarosan megjelenik, de a szerzők nyilvánosan elérhetővé tették a kutatás eredményeit a vakcinák hatékonyságáról a delta és omikron hullám során:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.03.27.22273000v1.full

Illetve a HUN-VE 3 vizsgálat a vakcinák tartósságáról is jelentős eredményeket közöl:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.04.14.22273898v1

Mindegyik tanulmány önmagában jelentős mérföldkő a vakcinák eredményességének kutatásában.