Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A szavazást követő hétfői, budapesti sajtótájékoztatón Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője arcpirítónak és gyalázatosnak nevezte a parlament döntését. Szavai szerint „egy paragrafusokba bújtatott verőlegény”, Polt Péter kezdeményezésére egy olyan országgyűlési képviselőt fosztattak meg a mentelmi jogától, akire az MTVA-székház biztonsági őrei kezet sem emelhettek volna.

A politikus pártja nevében azt mondta, Varju László semmilyen bűncselekményt nem követett el, a képviselő áldozata volt „a csatának”. Hozzátette, azokat, akik kezet emeltek Varju Lászlóra, az MTVA azóta elbocsátotta.

A DK büszke Varju Lászlóra, büszke arra, a tavaly decemberben az Országgyűlésben elindult folyamatra, amelyik oda vezetett, hogy az önkormányzati választásra megszülettek az ellenzéki megállapodások – jelentette ki.

A szocialista Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy Varju László ellen koncepciós per zajlik. A hazai ellenzék tagjainak, minden egyes pártvezetőnek, képviselőnek, politikusnak és szavazónak fel kell készülnie a legrosszabbra – jelentette ki.

Az ellenzéki pártoknak szolidaritást kell vállalniuk egymás iránt és szorosan össze kell zárniuk – szólított fel. A Fidesz ugyanis mindent meg fog tenni, hogy szétverje az ellenzéki összefogást, „egyenként fogja az ellenzéki képviselőket levadászni”, egyenként fogja megfélemlíteni és lehetetlen helyzetbe hozni az ellenzéki pártokat – fogalmazott az MSZP választmányi elnöke.

Kocsis-Cake Olivio, a mentelmi bizottság párbeszédes alelnöke nonszensznek nevezte a Varju Lászlóval szemben megfogalmazott gyanút.

Mondandóját úgy foglalta össze: a Párbeszéd szolidáris Varju Lászlóval és mindent el fog követni annak érdekében, hogy a képviselők továbbra is ellenőrizni tudják a közintézményeket

Csárdi Antal leszögezte, hogy az LMP teljes mellszélességgel kiáll Varju László mellett. Hozzátette, biztos abban, hogy a most elinduló eljárásban bebizonyosodik, hogy Varju László lelkiismerete tiszta.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint az az igazság, hogy Varju László semmiféle bűncselekményt nem követett el tavaly decemberben az MTVA-székházban.

A független Bősz Anett elképesztőnek nevezte, hogy súlyos testi sértésnek minősítik, amikor egy földön fekvő ember megfogja egy biztonsági őr vádliját. Egy olyan embert tepertek le a biztonsági őrök, akihez hozzá sem érhettek volna – jelentette ki.