Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

– Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén többször is látványosan baráti kezet nyújtott az ellenzéknek, a nemtelen támadások ellenére is gesztust gyakorolt feléjük. Egyebek mellett azt mondta: „a kormányzó párt és a kormány készen áll arra, hogy az ellenzéki párttal egyeztessen, és érdemi párbeszédet folytasson a magyar gazdaságpolitika jövőjéről”. Vajon miért nem akarnak tudomást venni az ellenzékiek a kormányzati együttműködési és tárgyalási szándékról?

Hirdetés

– A kormány a koronavírus-járvány kitörése óta a nemzeti összefogás fontosságát hangoztatja, számos gesztust tett az ellenzék számára, a konstruktív ellenzéki javaslatokat pedig mindig megfogadták. A koronavírus-törvény elfogadásakor ugyanakkor valami egyik napról a másikra megváltozott az ellenzéki oldalon, hiszen a nyilvánosság előtt hangoztatott együttműködés helyett mondvacsinált okok miatt nem támogatták a hatékony védekezést elősegítő kormányzati intézkedéseket. Azóta megállás nélkül terjesztik az ellenzéki politikusok az álhíreket, amelyek a nemzetközi sajtóban is megjelennek. Ennek egyik leglátványosabb esete Szijjártó Péter CNN-nek adott interjúja volt, ahol a műsorvezető egyenesen azt állította, hogy nem ülésezik Magyarországon a parlament. Emellett azt is állítják, hogy a kormány határozatlan időre kapott korlátlan felhatalmazást, ami szintén nem igaz, hiszen – ahogyan az magában a koronavírus-törvényben is áll – az Országgyűlés bármikor visszavonhatja a felhatalmazását, ráadásul a kormány kizárólag a járvány kapcsán hozhat törvényerejű rendeleteket, és ezek is csupán a járvány végéig lesznek hatályban. 

Ráadásul ez egy bevett európai gyakorlat, amelyet még a hazánkat sokszor kritizáló Věra Jourová cseh biztos is EU-konformnak nevezett.

Ez az álságos ellenzéki magatartás arra vezethető vissza, hogy mivel a kormány időben lépett fel a járvánnyal szemben, így Magyarországon van Európában az egyik legkevesebb fertőzött, illetve halálos áldozat, tartanak attól, hogy a sikeres válságkezelés hatására tovább fog nőni a kormány népszerűsége. Emiatt igyekeznek a politikai napirendet a már jól ismert jogállamiság-vita irányába tolni, hiszen ezzel azt a látszatot tudják reményeik szerint megteremteni, miszerint a kormány nem működik együtt az ellenzékkel, sőt diktatúrát épít. Ez a tervük ugyanakkor nem jött össze, hiszen a kutatások szerint a lakosság túlnyomó része elégedett a kormány intézkedéseivel, sőt még nőtt is a Fidesz–KDNP népszerűsége. Emellett ha a nemzetközi közvélemény is rádöbben, hogy csupán ellenzéki álhírterjesztésről van szó, a nemzetközi kritikák is várhatóan csillapodni fognak. Nem tudnak ugyanis mit kezdeni egy olyan válsághelyzetben alkalmazandó gyakorlattal, amelyet többek között Jean-Claude Juncker hazája, Luxemburg is alkalmaz.

– A jövőben mire lehet számítani az ellenzéktől? Kiszámítható egyáltalán a politikai viselkedése a felelősséget másoktól maximálisan megkövetelő, de saját maguktól egyáltalán nem elváró politikusoknak?

– Sajnos a jelek szerint az ellenzék végleg szakított a nemzeti konszenzussal, és minden úton-módon igyekszik akadályozni a kormány fellépését a járvánnyal szemben. Szerencsére mivel Magyarországnak stabil kormánya van, az ellenzék nem tudja érdemben akadályozni a kormányzati intézkedéseket, így marad a politikai hangulatkeltés. Ennek egyik fontos eleme az az álhírterjesztés, amely már hetek óta jellemző az ellenzéki politikusokra. Szabó Tímea például azt ordibálta az Országgyűlésben, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járványban a világon. Ez is egy könnyen cáfolható álhír, hiszen a nemzetközi összesítésekből világosan látszik, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva hazánkban halnak meg az egyik legkevesebben a járvány következtében. Várhatóan ez a politikai hangulatkeltés a továbbiakban csak erősödni fog, így rendkívül fontos, hogy a választópolgárok csak hiteles forrásokból tájékozódjanak, ne dőljenek be az ellenzéki álhírkeltésnek.

– Vajon miért dobta be a ballib sajtó a választások előrehozásával való riogatást a napi politikai tematikájába az utóbbi időben?

– Az ellenzéki politikusok nem tudnak elszakadni a normál időszakban megszokott, napi aktuálpolitikai logikától, ennek tudható be, hogy rendre az előrehozott választások kiírásával riogatnak. Ezzel is az a céljuk, hogy megakadályozzák a sikeres járványkezelésnek köszönhető kormányzati támogatottság-növekedést. Ilyenkor ugyanakkor elég csak előkeresnünk Szél Bernadett interjúját, amelyben a 2018-as választást megelőzően arról beszélt, hogy ha a Fidesz nyeri meg a választást, akkor őt börtönbe fogják zárni. Ahogyan az akkori ellenzéki riogatás sem vált valóra, úgy a mostani, hasonlóan elképesztő ellenzéki vádaskodásokat is cáfolni fogja majd a valóság.