Az elmúlt évtizedek egyértelmű nyertese a természetvédelem, azért kell dolgozni, hogy a természet is nyertessé váljon – hangoztatta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrehozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Salföldi majorban. 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a jelenlegi uniós ciklusban 2800 milliárd forintot fordítanak környezet- és természetvédelemre, ami 500 milliárd forinttal több, mint az előző uniós ciklusban erre szánt összeg.
    
Hozzátette: az elmúlt hét évben 45 százalékkal növekedett a nemzeti parkok állatállománya és 79 új országos természeti területet adtak át a meglévő bemutatóhelyek folyamatos megújítása mellett. 
    
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot – hat korábbi tájvédelmi körzet összevonásával – nyolcadikként hozták létre a hazai parkok sorában.
    
Puskás Zoltán, a park igazgatója elmondta, hogy a nemzeti park kialakításával, 56 ezer hektáron, létrejött a Balaton-felvidék teljes területére kiterjedő védett ökológiai rendszer.
Az elmúlt időszak eredményei közül kiemelte, hogy a Bakony-Balaton Geopark három éve az UNESCO globális geoparkjának részévé vált.
    
Puskás Zoltán szólt arról, hogy 1997-ben 13 szürkemarha élt a területen, mára 168-ra emelkedett a számuk. Húsz évvel ezelőtt 50 bivaly volt a nemzeti parkban, ma 242 él belőlük a itt, illetve a gépesítés is jelentősen fejlődött, hiszen húsz éve egy traktora volt a parknak, mára viszont tizenkét erőgép dolgozik a területen – részletezte.
    
Tardy János nyugalmazott helyettes államtitkár, egyetemi tanár a nemzeti park elmúlt évtizedeinek történetét idézte fel. Elmondta, hogy az egykori Béke Tsz. területén jött létre a jelenlegi Salföldi major.
    
Kifejtette, a korábbi évtizedekben gyakori volt, hogy nem a természetvédelem érdekeit tartották szem előtt, éppen ezért nagy öröm, hogy mára számos természeti értéket sikerült megmenteni, megőrizni.

(MTI)